Društvo

Rok istekao, migranti ostali u "Biri" i "Miralu"

Rok istekao, migranti ostali u "Biri" i "Miralu"
Foto: N.N. | Rok istekao, migranti ostali u "Biri" i "Miralu"

​BIHAĆ, TUZLA - Rok za boravak migranata u prihvatnim centrima "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši je istekao danas, ali su oni i dalje ostali u tom smještaju, jer za njih nije nađeno rješenje.

Takođe, policija Unsko-sanskog kantona do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" u petak nije blokirala te prihvatne centre iako je to najavljeno od strane Operativne grupe za migrantsku krizu USK. Migranti su i u petak mogli nesmetano da izlaze iz ovih centara i da se slobodno kreću.

Međutim, u petak u popodnevnim satima ispred "Bire"  se okupilo izemđu 200 i 300 građana Bihaća poručujući migrantima "Go Home" (idite kući) i "Free Bihać" (oslobodite Bihać). Iz kruga ih je policija pomjerila ispred kapije, kazavši im da je "Bira" privatni posjed i da ne mogu tu stajati.

Nedavno je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić  rekao da će policija pooštriti mjere kontrole migranata i potpuno blokirati "Biru" i "Miral". Prema njegovim riječima, ta mjera podrazumijeva da se migrantima koji se nalaze u tim centrima neće dozvoliti izlazak i kretanje, izuzev ako namjeravaju da pokušaju preći hrvatsku granicu.

Također, neizvjesno je da li će ugovori o boravku i smještaju migranata biti produženi jer je Operativna grupa za migrantsku krizu u USK ostala čvrsto pri ranijem stavu da nema produženja, a vlasnici "Bire" i "Mirala" izjasnili su se da će poštovati tu odluku.

Policija u Bihaću je i  u petak migrante, koji su se zatekli u gradskom području, odvozila na lokalitet prihvatnog kampa na Vučjaku, koji će, odlukom Operativne grupe, i dalje ostati otvoren uprkos sve težim uslovima boravka i života migranata na tom prostoru.

Predstavnici Evropske unije su zatražili zatvaranje Vučjaka te upozorili na izvjesnu humanitarnu krizu ukoliko migranti i dalje budu boravili pod šatorima u ovakvim vremenskim uslovima.

Također, Međunarodna humanitarna organizacija "Ljekari bez granica" je pozvala na zatvaranje ovog prihvatnog centra, upozorivši da je riječ o nehumanom i opasnom mjestu u kojem boravi hiljade migranata. Oni upozoravaju da na hiljade ljudi koji borave na Vučjaku mogu umrijeti bez adekvatnog smještaja i drugih osnovnih usluga.

Ističu da posljednjih sedmica njihovi timovi pružaju medicinsku pomoć migrantima, među kojima je veliki broj oboljelih od kožnih bolesti i infekcije dišnih puteva.  Prema procjenama, na području USK trenutno boravi oko 5.200 migranata.

Pitanje migranata je aktuelno i na području Tuzlanskog kantona, pa su tako u petak savjeti mjesnih zajednica Ljubače i Pasci Gornji sa područja grada Tuzle održali zajednički sastanak povodom najave da bi u bivšoj kasarni u Ljubačama mogli biti smješteni migranti.

Savjeti su saopštili da će uputiti otvoreno pismo nadležnim institucijama i iskazati nezadovoljstvo i neslaganje odlukom da se uredi migrantski kamp u Ljubačama.

Poslije sastanka rečeno je da su jednoglasno predstavnici Pasaca i Ljubača zauzeli zajednički stav da ne žele migrantski kamp u svojoj blizini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije