Društvo

Rok za legalizaciju u RS biće produžen

Rok za legalizaciju u RS biće produžen
Foto: Ilustracija | Rok za legalizaciju u RS biće produžen

BANJALUKA, BIJELJINA - Omogućavanje jedinicama lokalne samouprave u RS da, donošenjem novog zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata nastave proces ozakonjivanja istih, neophodno je što prije, istakla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

"Donošenje zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata po hitnom postupku neophodno je s obzirom na to da je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju istekao 31. decembra 2016. godine, a na terenu je i dalje veliki broj bespravnih graditelja, koji nisu podnijeli zahtjev i nisu ušli u proceduru rješavanja statusa nelegalnih objekata", kazala je Golićeva.

Dodala je da rješavanje statusa bespravnih objekata koji su izgrađeni za stambeno zbrinjavanje pojedinih socijalnih kategorija predstavlja jedan od prioriteta i jedan od razloga zašto je, kako ističe, ovaj zakon potrebno donijeti po hitnom postupku.

"Posebne pogodnosti za ove kategorije građana, kao subvencije lokalnih zajednica, biće omogućene posebnim odlukama jedinica lokalne samouprave, koje će moći donijeti nakon stupanja na snagu ovog zakona", pojasnila je Golićeva.

Naglasila je da je, u cilju sprečavanja daljeg nanošenja štete javnim prihodima, neophodno pristupiti donošenju ovog zakona po hitnom postupku.

Navela je da je, cijeneći složenost problema, obrađivač zakona smatrao da samo puko produženje roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju neće dovesti od rješenja navedenog problema, te da je neophodno detaljnije pristupiti rješavanju problema kroz poseban propis.

U Gradskoj upravi Banjaluka istakli su da će podnošenje novih zahtjeva za legalizaciju biti omogućeno po stupanju na snagu novog zakona.

"Procjenjuje se da u Banjaluci ima između 10.000 i 20.000 bespravno sagrađenih objekata, te da će građani koji još nisu legalizovali svoje objekte moći to uraditi po stupanju na snagu ovog zakona", navode u Upravi.

U Gradskoj upravi Bijeljina navode da će građani odmah nakon stupanja na snagu novog zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata moći podnijeti zahtjeve za legalizaciju istih.

"Ne zna se tačan broj bespravno sagrađenih objekata u Bijeljina, ali se procjenjuje da ih je preko 10.000", ističu u Upravi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije