Društvo

Rok za raspuštanje kampa opet prolongiran: Još ništa od zatvaranja Lipe

Rok za raspuštanje kampa opet prolongiran: Još ništa od zatvaranja Lipe
Foto: N.N. | Rok za zatvaranje kampa u USK opet prolongiran: Još ništa od zatvaranja Lipe

BIHAĆ - Rok za zatvaranje kampa za migrante Lipa, nadomak Bihaća, opet je prolongiran, a prema najavama Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja upravlja tim kampom, ta informacija će biti naknadno saopštena.

Informacije da je to učinjeno na traženje Ministarstva sigurnosti BiH, kako su prenijeli neki mediji, u rukovodstvu ovoga kampa nisu mogli potvrditi.

"Informacija o tome da se produži rok nama je spuštena s viših nivoa naše organizacije, ali nisam upoznata na kom nivou se pregovara i odgađa raspuštanje", istakla je Nataša Omerović, upravnica ovog migrantskog kampa. Ona je dodala kako je stanje relativno mirno, obzirom da je u nekoliko navrata najavljivano, pa odgađano zatvaranje, što je unijelo nervozu među migrante.

"Ovdje se nalazi 1.250 korisnika, ali želim da napomenem da su ova lica neprestano u pokretu, znači jedan određeni broj napusti kamp u pokušaju prelaska preko granice s Hrvatskom, neki uspiju, a neki se vrate, ali u poslednjih desetak dana bilježimo manje više isti broj korisnika", kazala je Omerovićeva.

Ona je potvrdila kako je do sada demontoran dio sadržaja kampa i da se radi o servisima koji nisu toliko bitni za njegovo funkcionisanje, ali da su zadržani šatori za smještaj i restoran. Podsjećamo da je IOM najavio zatvaranje kampa na Lipi obzirom da uslovi za boravak na ovome mjestu nisu prilagođeni zimskom periodu. Iako su se u proteklom periodu pojavile informacije da bi migranti iz Lipe mogli biti premješteni u Biru, koja je rasformirana prije više od dva mjeseca, takvu mogućnost su oštro odbacili predstavnici Grada Bihaća i Unsko sanskog kantona, ali i većinska javnost. Podsjetimo, za proteklih osam mjeseci, koliko postoji kamp Lipa, nikada nije regulisan njegov status. Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije postiglo konsenzus o ovome pitanju, pa je i dalje na snazi status kampa Lipa kao privremenog. Ukoliko dođe do njegovog raspuštanja, veliki broj migranata ponovo bi se mogao naći na ulici, što bi pogoršalo ukupnu bezbjedonosnu situaciju u Bihaću, koja je ionako vrlo složena i teška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije