Društvo

Rudari "Mramora" i "Šikulje" nastavljaju štrajk

Rudari "Mramora" i "Šikulje" nastavljaju štrajk
Foto: Ilustracija | Rudari "Mramora" i "Šikulje" nastavljaju štrajk

TUZLA - Rudari rudnika "Mramor" i "Šikulje", koji su u sastavu Rudnika "Kreka" Tuzla, nastavljaju štrajk zbog neisplaćene junske plate i poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva.

Predsjednik Sindikata radnika Rudnika "Kreka" Zuhdija Tokić rekao je da se stanje i dalje ne mijenja, te da su rudari ogorčeni i traže da im se kaže koji dan u mjesecu mogu očekivati isplate plata.

"Radimo zajedno sa 'Elektroprivredom' na rješenju ovog problema, ali je stanje i dalje takvo da rudari rudnika 'Mramor' i 'Šikulje' ostaju pri svojim zahtjevima da im se isplati plata. Bez toga oni neće pristati na nastavak proizvodnje", naveo je Tokić.

Tokić je napomenuo da je jutros bio na sastanku sa rukovodstvom Rudnika "Kreka" i da mu nije jasno kako je moguće da svi budžetski korisnici imaju redovne plate i regrese, a da su rudari dovedeni u ovakvu situaciju da nemaju platu.

"U vrijeme virusa korona, kada je najteže bilo, mi smo radili u stoodstotnim kapacitetima iako smo znali da ne možemo ispuniti sve zaštitne mjere", istakao je Tokić i dodao da je metod rada u rudniku star oko 100 godina.

On je naglasio da je ovaj rudnik najveći u Federaciji BiH, da od njega zavisi energetski sektor u BiH i proizvodnja električne energije, kao i da bi u njega trebalo investirati oko 158 miliona KM, prenose federalni mediji.

"U Rudnike 'Kreka' nije investirano gotovo ništa. Sa druge strane, rudari svojim nadljudskim naporima daju proizvodnju od dva miliona tona uglja na godišnjem nivou, a to je 6.000 tona dnevno", naveo je Tokić.

Prema njegovim riječima, "Kreka" zapošljava oko 3.300 radnika, čija prosječna plata iznosi oko 1.100 KM, a potreba za proizvodnim radnicima i dalje postoji tako da ovaj rudnik ne može više smanjivati broj zaposlenih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije