Društvo

Rudari Zenice i Breze idu u štrajk i uz deblokadu računa

Rudari Zenice i Breze idu u štrajk i uz deblokadu računa
Foto: Anadolija/Arhiva | Rudari Zenice i Breze idu u štrajk i uz deblokadu računa

SARAJEVO - Porezna uprava Federacije BiH do srijede, 20. januara, odblokiraće račune rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i Breza.

Ovo je dogovoreno u petak na sastanku predstavnika "Elektroprivrede BiH", rudnika i Porezne uprave FBiH, a kojem je prisustvovao i Fadil Novalić, premijer FBiH.

Nakon sastanka niko od sudionika nije želio davati izjave medijima, ali je rečeno kako bi sad odluka o generalnom štrajku, koji je zakazan za 22. januar, trebalo da bude stavljena van snage. Međutim, iz sindikata najavljuju da to ne dolazi u obzir.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH, za "Nezavisne" kaže da nema povlačenja odluke o štrajku sve dok se u potpunosti ne realizuje sve što je traženo.

"To znači deblokada i isplata plata u rudnicima Zenica i Breza, a u skladu sa Kolektivnim ugovorom, te isplata plata u bruto iznosu, tako, kad se sve to završi i okonča, tek će tada sindikalni odbor u ova dva rudnika, uz saglasnost Upravnog odbora Sindikata rudnika FBiH, pristupiti usvajanju odluke o stavljanju van snage odluke o štrajku zakazanom za 22. januar", kazao je Husić.

Na pitanje da li je moguće sve uslove radnika ispoštovati do 20. januara, Husić je rekao da neće da se bave pretpostavkama, jer veoma dobro znaju sa čime se suočavaju i kako funkcionišu i na koji se način radi i djeluje.

"Uvažavamo dogovor i njegov model. Pružamo podršku tom modelu i očekujemo njegovu potpunu realizaciju što hitnije. Sve moraju završiti da bi se odluka o generalnom štrajku rudara stavila van snage. Nije samo u pitanju deblokada računa, nego isplata plata rudarima te poštovanje Kolektivnog ugovora", kazao je Husić u petak.

Muamer Omersoftić, direktor Rudnika mrkog uglja Breza, rekao je za "Nezavisne" da rade na deblokadi računa, ali da ne zna da li će najavljeni štrajk biti obustavljen.

Upitan da kaže da li će rudari do 20. januara dobiti zarađene plate, Omersoftić je rekao da hoće, jer deblokada računa znači da će se moći podizati sredstva da se uplate plate za decembar.

"Mi insistiramo i radimo na deblokadi računa, ali još nismo dobili sve upute", rekao je u petak Omersoftić.

Podsjetimo, zbog blokade računa RMU Breza i Zenica u narednim danima neće biti moguća primjena aktualnog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH, ali ni isplata plata i drugih naknada za decembar prošle godine. Ovo nije prvi put da je blokiran račun RMU Breza zbog dugovanja koja, prema posljednjim informacijama, iznose 4,5 miliona KM. Zenički su rudnici zbog neplaćanja doprinosa na plate blokirani na iznos od 4,9 miliona KM. Zbog ovoga nije bilo plata za 1.247 radnika zeničkih rudnika Raspotočje i Stara jama, a za to u neto iznosu treba osigurati oko 1.300.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije