Društvo

Rudari iz Zenice i Breze odložili lopate

Rudari iz Zenice i Breze odložili lopate
Foto: Fena | Rudari iz Zenice i Breze odložili lopate

SARAJEVO - Rudari rudnika mrkog uglja Zenica i Breza od petka su stupili u generalni štrajk, a za ponedjeljak je najavljen i sastanak predstavnika sindikata, Vlade FBiH i "Elektroprivrede BiH".

Ukoliko ne dođe do dogovora na ovom sastanku, rudari su najavili velike proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH u ponedjeljak.

Podsjetimo, od srijede je 20 komorata štrajkovalo glađu u rudniku Zenica, a kao vid podrške kolegama rudari iz još pet rudnika koncerna "Elektroprivrede BiH" su u štrajku upozorenja i  tako će ostati dok se ne ispune zahtjevi rudara koji traže potpunu deblokadu računa rudnika Zenica i Breza, da im se omogući normalan rad, kao i penzionisanje 38 rudara koji su dobili rješenje  o penziji, a ne mogu je dobiti. Takođe, rudari traže sigurne uslove za povratak u jame, te uplatu toplih obroka.

Elvedin Avdić, jedan od rudara rudnika u Staroj jami u Zenici, koji je štrajkovao glađu, kazao je "Nezavisnim" da niko rudare ne shvata ozbiljno, te da je u petak bilo oko hiljadu rudara na zboru i da su im preporučili da se ne smrzavaju i da uđu u pogone, ali da ne rade, te da od zahtijeva ne odustaju.

Štrajk glađu su prekinuli u petak popodne na poziv članova svojih porodica, a i zbog toga što se nekoliko komorata izuzetno loše osjećalo. Od generalnog štrajka, međutim, nisu odustali.

"U ime svih rudara izvinili smo se građanima Zenice koji nemaju grijanje i građani znaju da mi nismo krivi, jer mi smo 30 dana radili pod punom blokadom. Nismo mogli nabaviti ni repromaterijal, ni ulje, ni gorivo. Radili smo tako dok smo mogli, ali smo primorani da stanemo zbog svog života i života naših komorata. Građani nas razumiju i mi imamo njihovu podršku", kazao je Avdić.

Zbog smanjenja proizvodnje uglja građanima Zenice je hladno, jer su kapaciteti za grijanje grada smanjeni.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika u Federaciji BiH, kazao je  u petak "Nezavisnim" da je sva problematika ovih rudnika predstavljena  javnosti putem sindikata.

"Štrajk u Brezi i Zenici i štrajk upozorenja u preostalim rudnicima koncerna 'Elektroprivrede' je rezultat odluka sindikata, a radnici su odlučili da na jedinstven i odgovoran način vrše realizaciju odluka koje su donosili organi i tijela sindikata. U petak smo uputili  prijedlog Vladi FBiH, tačnije federalnom premijeru i resornom ministru da se održi radni sastanak kojem bi pored predstavnika Vlade prisustvovali predstavnici rudnika Zenica i Breza i predstavnici Samostalnog sindikata rudnika BiH koji djeluje u FBiH i taj sastanak će biti održan u ponedjeljak u devet sati", kazao je Husić.

Dodao je da do ponedjeljka ostaju na snazi odluke, te da rudari rudnika Zenice i Breze ostaju u štrajku, a rudari ostalih pet rudnika nastaviće štrajk upozorenja.

"Ako bi na sastanku planiranom za 15. februar bio ponuđen sporazum o kojem bismo se usaglasili i ako bi došlo do sporazuma koji će omogućiti prevazilaženje ove situacije, mi bismo bili u situaciji da aktiviramo tehnološki proces i u jednom i u drugom rudniku, a ovo protestno okupljanje se ne bi održalo. Sve to zavisi od  sastanka koji će biti održan u ponedjeljak", rekao je Husić.

Iz Porezne uprave FBiH "Nezavisnim" su kazali da je Ministarstvo energetike i rudarstva FBiH adresa na koju se treba obratiti, a iz Ministarstva u petak nisu željeli  davati komentare uz konstataciju da se čeka ponedjeljak.

Podsjetimo, računi rudnika u Zenici i Brezi u januaru su bili deblokirani nakon uplate bruto plata za decembar, a nakon što je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun RMU Zenica ponovo je blokirala Porezna uprava Federacije BiH, kojoj rudnik duguje blizu pet miliona KM poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije