Društvo

Rudari iz jame "Stranjani" izašli na površinu

Rudari iz jame "Stranjani" izašli na površinu
Foto: Ilustracija | Rudari iz jame "Stranjani" izašli na površinu

SARAJEVO - Nakon 20 časova provedenih u jami "Stranjani" Rudnika mrkog uglja Zenica, 17 rudara koji su odbili da izađu iz jame u znak protesta zbog nedovoljnog broja radnika, izašlo je na površinu jer je sa direktorom Rudnika Nevzetom Vrškićem postignut dogovor.

Vrškić je danas oko 11.00 časova ponovo došao u rudnik "Stranjani" gdje je sa nezadovoljnim rudarima dogovorio zadovoljavajuće mjere, nakon čega su oni pristali napustiti jamu.

"Obećali smo jedan dio naknada, da na neki način smanjimo normu, a 10 radnika iz `Raspotočja` neće u ovom momentu ići iz te jame, jer dole imamo složenu situaciju sa širokim čelom", rekao je Vrškić.

On je dodao da je s "Elektroprivredom" usaglašeno da se u što kraćem periodu primi određeni broj radnika koji im nedostaje u procesu proizvodnje, prenose federalni mediji.

Rudari koji su uzašli iz jame, danas neće moći nastaviti proizvodnju.

Inspekcija će obaviti potrebne kontrole u jami, a proizvodnja se očekuje u trećoj smjeni.

Juče je 17 rudara druge smjene sišlo u jamu "Stranjani" i odbilo da radi, ali i izađe iz jame dok se ne postigne dogovor s upravom Rudnika o prijemu novih radnika, odnosno, vraćanju njihovih kolega iz jame "Raspotočje".

Nakon 20.00 časova provedenih stotine metara ispod zemlje i intervencije Hitne pomoći postignut je dogovor, a rudari su izašli na površinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije