Društvo

Rudari ne odustaju od zahtjeva, u toku konsultacije

Rudari ne odustaju od zahtjeva, u toku konsultacije
Foto: Fena / Arhiva | Rudari ne odustaju od zahtjeva, u toku konsultacije

SARAJEVO - U Sarajevu je prekinut sastanak rudara rudnika Zenica i Breza, Sindikata, Elektroprivrede BiH, Vlade FBiH i Porezne uprave FBiH radi konsultacija, a rudari kažu da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Rudari zahtijevaju potpunu deblokadu računa, uplatu toplih obroka, bolje uslove rada, te uplatu dažbina kako bi više od 80 rudara koji su stekli uslove za penziju ostavrilo to pravo.

Rudari kažu da ukoliko propadnu dogovori, nije isključeno da će se naći već sutra pred Vladom FBiH.

U toku je i protest rudara ispred Rudnika Breza, a i rudari iz Rudnika Zenica su ispred rudnika, a kao podrška su im došle i kolege iz Rudnika Banovići.

U 13 sati, kako je rekao Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, bi trebalo da budu održana dva odvojena sastanka.

"Analiziraćemo ponuđeno i nadam se da ćemo u toku dana doći do rješenja koje će ponuditi prevazilaženje aktuelne situacije", kazao je Husić.

Dodao je da su, bez obzira na sve ovo što se dešavalo u proteklih nekoliko dana, pregovori na korektnoj razini i da se nada  rješenju.

Nermin Džindić, ministar energetike i rudarstva FBiH, kazao je da su sporna dva zahtjeva rudara i da je zbog toga prekinut sastanak kako bi se izvršile konsultacije.

"Zahtjevi sindikata su formulisani u nekih pet tačaka. Tih pet tačaka smo razmotrili i jedno desetak zaključaka smo napravili. Imamo dva sporna jer se nismo uspjeli dogovoriti i treba nam jedno sat, sat i po vremena konsultacija da vidimo može li Porezna uprava učiniti određene ustupke ili korake da bi došlo do deblokade. Dakle, nismo mogli preuzeti tu odgovornost da kažemo da ćemo nešto uraditi, a ne možemo to uraditi. U narednih sat, sat i po ćemo izvršiti konsultacije i nakon toga sjesti i dogovoriti. Optimista sam", kazao je Džindić.

Porezna uprava FBiH je 8. januara ove godine blokirala zenički rudnik zbog dijela duga za doprinose na plaće u iznosu od oko 4,9 miliona, a brezanski na oko 4,5 miliona KM, ali su dugovi oba preduzeća po tom osnovu daleko veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije