Društvo

Rudari poručuju: Njima ako ugalj ne treba, neka kažu i nećemo ni raditi

Rudari poručuju: Njima ako ugalj ne treba, neka kažu i nećemo ni raditi
Foto: Nedžad Uglješa | Rudari poručuju: Njima ako ugalj ne treba, neka kažu i nećemo ni raditi

SARAJEVO - Rudari koji su juče izašli na protest ispred Vlade Fedracije Bosne i Hercegovine i tu proveli cijelu noć kažu da je noć iza njih bila veoma teška i hladna, ali da se neće predati. Zahvalili su se Sarajlijama koji su im donosili hranu, tople napitke i deke.

Jedan od rudara kaže da je nemoguće spavati na otvorenom, a da su noć proveli u isčekivanju dogovora sindikalista sa premijerom i ministrima u Vladi FBiH.

"Bilo je nagovaranja da se prekine s protestima, ali mi ćemo probati sve da nam udovolje zahtjeve. Ako neće, nastavićemo do daljnjeg. Podrška građana je maksimalna, donijeli su nam hranu, tople napitke, deke, obilazili su nas. Nema se šta reći", dodao je.

Drugi rudar nam kaže da su noć proveli na trotoaru i da su veoma umorni i iscrpljeni, ali da najvjerovatnije ostaju i večeras, ukoliko drugačije ne odluči sindikat.

"Nisu ispunili uslove, ništa nije dogovoreno. Otišli su u pola 3, a mi smo ostali na ulici. To je sramota, da mi to doživimo, a od nas sve potiče. Njima ako ugalj ne treba, neka kažu i nećemo ni raditi", kaže promrzli rudar.

Neki od njih kažu da imaju informacije da bi još rudara došlo, ali da im policija onemogućava da krenu, iako to nije provjerena informacija.

Građani Sarajeva koje smo zatekli na ulici kažu da su bili juče s rudarima i da će biti i danas.

"Ostajemo sa svojim drugarima do kraja", navode.

Jedno je sigurno, rudari su složni u namjeri da odustati neće i da svi stoje iza svojih kolega.

"Optimistični smo što se tiče nas, ali nismo što se tiče njih. I hvala Sarajevo", prenosi Klix

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore.

"Pozivam predstavnike sindikata rudnika uglja na pregovore s pregovaračkim timom formiranim na sinoćnjem sastanku u Vladi Federacije BiH održanim s rukovodstvima Elektroprivrede BiH i rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Moj poziv je otvoren 24 sata dnevno, a s ciljem da zajednički nađemo rješenja za probleme rudnika i rudara. Razgovor je jedini način da dođemo do rješenja. Ovo je odnos između EP BiH i rukovodstva sindikata i kao medijator želim pomoći", kazao je ministar Džindić, saopšteno je iz Kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije