Društvo

Ruska medicinska pomoć stigla u Banjaluku

Ruska medicinska pomoć stigla u Banjaluku
Foto: Srna | Ruska medicinska pomoć stigla u Banjaluku

BANJALUKA - Medicinska pomoć Ruske humanitarne misije, u vidu pedesetak vrsta lijekova, stigla je u Banjaluku.

Primopredaji su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Dodik i Šeranić zahvalili su za donaciju koja će biti dodijeljena zdravstvenim ustanovama i stanovništvu Republike Srpske.

Dodik je zahvalio svima koji su pomogli Srpskoj u borbi protiv virusa korona, posebno Rusiji koja je i ovaj put bila uz srpski narod na ovom prostoru.

Dodik je istakao da Rusija ne prestaje da pomaže Srpsku i u uslovima kada je epidemija virusa korona značajno prisutna i u Rusiji. On je izrazio zahvalnost Ivancovu i Ruskoj humanitarnoj misiji što je učinila napor da obezbijedi ovu pomoć koja je važna za Republiku Srpsku, ne samo zbog lijekova nego i zbog činjenice da je Rusija ovdje prisutna putem svoje humanitarne misije.

"Upućujem zahvalnost svima koji su pomogli Srpskoj na bilo koji način, posebno Rusiji čiji su medicinski timovi dezinfikovali mnoge ustanove širom Republike Srpske, a sada pomaže na ovaj način dostavljajući lijekove koji su potrebni i koriste se u samom liječenju bolesti izazvane virusom korona", rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da su građani u Republici Srpskoj na Dan pobjede nad fašizmom svjesni koliko je doprinos toj pobjedi imala Rusija i ruski narod koji je imao nesumnjivo najveći broj žrtava, te koliko je doprinio toj pobjedi i srpski narod nad kojim je u Drugom svjetskom ratu izvršen genocid. "Mnoge neistine o tome dolaze od onih koji su nasljednici tih ideologija u nastojanju da omalovaže doprinos Rusa i Srba u pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu", istakao je Dodik.

Ministar Šeranić je naglasio da je riječ o vrijednoj donaciji lijekova koji su dio terapije u borbi protiv virusa korona, ali i terapije važne za pacijente koji su hronični bolesnici.

"Sa tog apekta ćemo iskoristiti ovu donaciju i uputiti je prema našem stanovništvu", naglasio je Šeranić. On je čestitao građanima Srpske i Rusije Dan pobjede nad fašizmom, te izrazio zahvalnost Ruskoj humanitarnoj misiji i Ambasadi Rusije u BiH na ovim aktivnostima na kojima se kontinuirano radi kada je upitanju unapređenje sektora zdravstva u Srpskoj.

"Podsjetiću javnost da smo imali priliku da završimo jedan projekat sa Ruskom humanitarnom misijom, gdje je više od 300 ljudi prošlo kroz različite vrste oftalmoloških pregleda koje su ruske kolege organizovale i koja je imala veliki uspjeh u regiji Istočnog Sarajeva", rekao je Šeranić.

Ambasador Ivancov je naveo da donacija sadrži oko 50 vrsta različitih lijekova, ističući da primopredaja ove donacije ujedno i simbolizuje međusobne prijateljske odnose i što se dešava na Dan pobjede nad fašizmom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije