Društvo

Ruske vakcine u skladištu, čeka se nalaz kontrole

Ruske vakcine u skladištu, čeka se nalaz kontrole
Foto: Tanjug/AP | Ruske vakcine u skladištu, čeka se nalaz kontrole

SARAJEVO, BANJALUKA - Uzorci vakcine Sputnik V danas su zaprimljeni od strane veleprometnika "Krajinagroup" iz Banjaluke u Kontrolnom laboratoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u Sarajevu, saopšteno je iz ove agencije.

"Imajući u vidu potrebu za hitnim postupanjem direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (Aleksandar Zolak) izdao je nalog za postupanje, te naložio postupajućim službenicima i zaposlenima da se organizuje i rad u dane vikenda, a u cilju što bržeg okončavanja potrebnih procedura", navodi se u saopštenju.

Iz agencije dodaju da okončanje procedura iz nadležnosti očekuju početkom naredne sedmice.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske izjavio je Srni da će ruske vakcine protiv virusa korona biti u skladištu preduzeća "Krajina grupa" dok ne stigne nalaz kontrole ove serije vakcine.

"Mislim da je 'Krajinagroup' iz Banjaluke kao uvoznik vakcine već podnijela zahtjev i poslala uzorke za kontrolu serije. Dok ne stigne nalaz kontrole, vakcine će biti kod njih u skladištu", pojasnio je Zeljković.

On kaže da će, nakon što bude zaprimljen nalaz kontrole serije vakcina i odobrenje Agencije za lijekove BiH, vakcine biti raspoređene u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

Zeljković je podsjetio da je riječ o 2.000 doza vakcine za 1.000 osoba.

On je dodao da će, čim bude gotova kontrola serije, što se očekuje u narednih desetak dana, početi vakcinisanje prve prioritetne grupe, a to su zdravstveni radnici u kovid odjeljenjima i drugi građani.

Ruske vakcine su ocarinjene danas i odvezene sa sarajevskog aerodroma u Sarajevo, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kovačević je naveo da je vakcine preuzeo uvoznik, kompanija "Krajinagroupa" iz Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije