Društvo

Pratite nas na Google news

Ruski hirurzi operisali u UKC RS

Ruski hirurzi operisali u UKC RS
Foto: Stefan Ćirković | Ruski hirurzi operisali u UKC RS
Anja Matarugić

BANJALUKA - Eminentni ruski hirurzi Malhaz Cikoridze i Aleksandar Semjenov iz Onkocentra u Sankt Peterburgu ove sedmice su u posjeti Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS), gdje su zajedno sa domaćim doktorima uradili niz abdominalnih i neurohirurških operacija.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da je posjeta dva ljekara nastavak saradnje s Onkocentrom Sankt Peterburg, koja traje od septembra prošle godine.

"Hirurzi su cijelu sedmicu radili operacije s našim doktorima, te su naši ljekari imali priliku da uče od ovih hirurga svjetskog glasa", rekao je Đajić.

Dodao je da ljekari iz UKC RS idu na edukacije u Sankt Peterburg, a doktori iz Rusije dolaze u UKC RS, te da saradnju namjeravaju nastaviti i proširiti.

"Prve operacije u novim operacionim salama UKC-a obavili su ruski hirurzi. Nakon praznika u januaru saradnju namjeravamo proširiti", kazao je Đajić.

Malhaz Cikoridze, onkolog i abdominalni hirurg u Onkocentru u Sankt Peterburgu, rekao je da su u Banjaluci i UKC RS stekli dobre utiske.

"UKC RS je savremen centar sa svom potrebnom savremenom opremom i dobrim, profesionalnim osobljem", rekao je Cikoridze.

Dodao je da saradnja ova dva centra traje već više od godinu dana te da banjalučki ljekari dolaze kod njih u goste, a sada su i oni došli u Banjaluku.

"Sa svakom posjetom razmjenjujemo iskustva. Prvi put sam u Banjaluci i stekao sam dobre utiske  o gradu i o UKC RS", kazao je Cikoridze.

Aleksandar Semjenov, načelnik Neurohirurgije iz Onkocentra, kazao je da je u UKC RS učestvovao u devet hirurških intervencija.

"Operacije su izvršene na visokom nivou, a ljekari su pravi profesionalci. Ono što je važno za neurohirurgiju je posjedovanje visokopreciznih mikroskopa, koje ovaj klinički centar posjeduje", zaključio je Semjenov.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije