Društvo

Pratite nas na Google news

Ruski hirurzi operisali u UKC RS

Ruski hirurzi operisali u UKC RS
Foto: Stefan Ćirković | Ruski hirurzi operisali u UKC RS
Anja Matarugić

BANJALUKA - Eminentni ruski hirurzi Malhaz Cikoridze i Aleksandar Semjenov iz Onkocentra u Sankt Peterburgu ove sedmice su u posjeti Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS), gdje su zajedno sa domaćim doktorima uradili niz abdominalnih i neurohirurških operacija.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, rekao je da je posjeta dva ljekara nastavak saradnje s Onkocentrom Sankt Peterburg, koja traje od septembra prošle godine.

"Hirurzi su cijelu sedmicu radili operacije s našim doktorima, te su naši ljekari imali priliku da uče od ovih hirurga svjetskog glasa", rekao je Đajić.

Dodao je da ljekari iz UKC RS idu na edukacije u Sankt Peterburg, a doktori iz Rusije dolaze u UKC RS, te da saradnju namjeravaju nastaviti i proširiti.

"Prve operacije u novim operacionim salama UKC-a obavili su ruski hirurzi. Nakon praznika u januaru saradnju namjeravamo proširiti", kazao je Đajić.

Malhaz Cikoridze, onkolog i abdominalni hirurg u Onkocentru u Sankt Peterburgu, rekao je da su u Banjaluci i UKC RS stekli dobre utiske.

"UKC RS je savremen centar sa svom potrebnom savremenom opremom i dobrim, profesionalnim osobljem", rekao je Cikoridze.

Dodao je da saradnja ova dva centra traje već više od godinu dana te da banjalučki ljekari dolaze kod njih u goste, a sada su i oni došli u Banjaluku.

"Sa svakom posjetom razmjenjujemo iskustva. Prvi put sam u Banjaluci i stekao sam dobre utiske  o gradu i o UKC RS", kazao je Cikoridze.

Aleksandar Semjenov, načelnik Neurohirurgije iz Onkocentra, kazao je da je u UKC RS učestvovao u devet hirurških intervencija.

"Operacije su izvršene na visokom nivou, a ljekari su pravi profesionalci. Ono što je važno za neurohirurgiju je posjedovanje visokopreciznih mikroskopa, koje ovaj klinički centar posjeduje", zaključio je Semjenov.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije