Društvo

Ružičić: Zajednički rješavati problem poplava

Ružičić: Zajednički rješavati problem poplava
Foto: Srna | Ružičić: Zajednički rješavati problem poplava

JEZERO - Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić rekla je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima relevantnih ustanova u vezi sa vodotokovima i hidropotencijalima Republike Srpske i Federacije BiH /FBIH/ da je formirano radno tijelo koje će se baviti planovima dugoročnog rješavanja poplava u ovoj opštini.

Rijeke Pliva i Jošavka su se prethodnih dana, usljed naglog otapanja snijega, izlile iz korita i napravile brojne probleme zbog čega je Ružičićeva zatražila sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, MUP-a, preduzeća "Voda Srpske", Civilne zaštite, "Puteva Srpske", Hidroelektrane Jajce i preduzeća iz FBiH nadležnih za puteve i vode da bi zajednički našli rješenje.

"Neophodno je saniranje korita Jošavke, za šta imamo plansku dokumentaciju. Sljedeći korak je baziranje na planiranju sredstava i projektne dokumentacije, te obezbjeđivanje sredstava ze rješavanje i sanaciju korita Plive", navela je Ružičićeva.

Ona je dodala da im je na sastanku ukazano na određene aktivnosti koje bi trebalo da obavlja i lokalna samouprava.

"Treba sprečavati bespravnu gradnju zidova i svega što remeti normalan tok Plive, kao i bacanje smeća u Plivu", napomenula je Ružičićeva.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Nenad Đukić rekao je da su se učesnici današnjeg sastanka dogovorili da zajedno sagledaju mogućnosti tehničkih rješenja, građevinskih radova, kao i svega što je potrebno uraditi da bi bio trajno riješen problem poplava.

On je naveo da su neke aktivnosti već započete.

"Sa UNDP-om je ranije urađena projektna dokumentacija za regulaciju dijela Jošavke i oni bi finansirali dio građevinskih radova. Pokušaćemo i posredstvom Fonda solidarnosti u okviru Vlade Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će pokušati da obezbijedi dio sredstava", rekao je Đukić.

On je naglasio da će još neke aktivnosti koje se odnose na upravljanje vodama morati da preduzmu zajedno sa kolegama iz FBiH i federalnim Ministarstvom za vodoprivredu.

Rijeke Jošavka i Pliva godinama prave probleme u opštini Jezero, a juče su se izlile usljed naglog otapanja snijega zbog čega je iseljena jedna višečlana porodica, a poplavljeno 20 kuća.

Situacija je trenutno stabilna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije