Društvo

Ružnić: Neće biti masovnih otpuštanja prosvjetara

Ružnić: Neće biti masovnih otpuštanja prosvjetara
Foto: N.N. | Ružnić: Neće biti masovnih otpuštanja prosvjetara

BIHAĆ - Neće biti masovnih otpuštanja u obrazovanju Unsko-sanskog kantona i Vlada će učiniti sve da sačuva radna mjesta u ovoj oblasti, izjavio je danas na pres-konferenciji premijer USK Mustafa Ružnić.

On je najavio da će uskoro biti objelodanjen paket mjera za stabilizaciju stanja u ovdašnjem obrazovanju.

"Taj program će imati za cilj da cjelokupni sektor svede u mjere aktuelnih pedagoških standarda. Učinićemo sve da očuvamo što više radnih mjesta, ali i da sve one radnje koje su izašle van zakonskih okvira i imaju kriminalni karakter budu na adekvatan način sankcionisane od strane pravosudnih institucija", istakao je Ružnić.

On je podsjetio da su u proteklom periodu inspekcijski organi prečešljali sve obrazovne ustanove u ovom kantonu te da je otkriven niz nezakonitosti, prije svega u oblasti neracionalnog zapošljavanja i trošenja budžetskih sredstava. Ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić rekao je da je njegovo ministarstvo svim školama poslalo uputstva za promptno penzionisanje radnika koji za to ispunjavaju uslove, a takvih trenutno ima tridesetak.

"Učinit ćemo sve da prosvjetni radnici zaposleni na neodređeno vrijeme zadrže svoje radne pozicije, iako će neki vjerovatno izgubiti određeni broj časova. Analizirali smo i bolovanja i zaključili da ima enormno veliki broj radnika koji ih koriste. Od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK tražićemo da njihove komisije utvrde da li ima zloupotreba institucije bolovanja", kazao je Omerdić. Ovom prilikom ukazano je na brojne nelogičnosti i nepravilnosti kada su u pitanju postupci određenih direktora u vezi s javnim nabavkama u osnovnim i srednjim školama.

"Uočili smo brojne nezakonitosti prilikom dodjeljivanja novčane pomoći zbog teških bolesti, tako da ćemo taj sistem morati centralizirati. Imamo i situaciju da su škole jednake kvadrature i griju se istim energentom, a troškovi se enormno razlikuju. Tu su i određene informacije o obavljanju određenih poslova u inostranstvu za vrijeme korištenja bolovanja, tako da ćemo morati sve provjeriti i sankcionisati", kazao je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić. Takođe, predočene su i informacije o broju upisane djece u prve razrede osnovnih škola u Unsko-sanskom kantonu, na osnovu kojih je evidentno da će biti oko 500 prvačića manje u odnosu na prošlu godinu. Podsjećamo, prije nekoliko sedmica veliku buru u ovdašnjoj javnosti izazvala je informacija da Vlada USK od iduće školske godine, zbog enormnog smanjenja broja učenika, planira zatvoriti 39 osnovnih škola, uglavnom područnih, te da bi bez posla moglo ostati 229 prosvjetnih radnika. Iz Vlade su kasnije pojasnili da se radi samo o informaciji i mjerama koje je u pravcu reforme ovdašnjeg školstva predložila komisija koju je formiralo resorno ministarstvo i koja je u proteklim mjesecima snimila kompletno stanje u ovdašnjem obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije