Društvo

S migrantskom krizom se ne mogu sami izboriti

S migrantskom krizom se ne mogu sami izboriti
Foto: N.N. | S migrantskom krizom se ne mogu sami izboriti

TUZLA - Sigurnosna situacija u Federaciji je na zadovoljavajućem nivou, rečeno je u Tuzli na sastanku Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara, odnosno direktora kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, ali je i naglašeno da je migrantska kriza problem s kojim se ne mogu ove institucije same izboriti.

Prema podacima, za period januar - septembar 2019. godine, u odnosu na isti period prošle godine, smanjen je broj krivičnih djela i saobraćajnih nesreća, ali povećan je broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira te napada na ovlaštena lica.

"Ovaj pozitivan trend smanjenja kriminaliteta u pojedinim oblastima je samo rezultat saradnje, dobrog i koordiniranog rada policijskih struktura u FBiH, koje su zasigurno najefikasniji dio državnog aparata", rekao je Ensad Korman, direktor Federalne uprave policije.

Migranti se često dovode u vezu s velikim brojem izvršenih krivičnih djela, posebno na područjima Unsko-sanskog, Tuzlanskog  i Kantona Sarajevo. Stoga je  neophodno hitno pronaći efikasniji modus za poduzimanje zajedničkih mjera na suzbijanju ovih prijetnji, poručeno je sa sastanka.

„Idu loši vremenski uslovi. To je ono što će dodatno pogoršati situaciju sa problematikom migranata ukoliko se ne poduzmu neke adekvatne mjere. Te mjere bi podrazumijevale intervenciju s nivoa države ili neke međunarodne organizacije vezane za migracije, da se ti migrnati privremeno negdje smjeste", izjavio je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Korman je naglasio da je Uprava aktivnosti usmjerila na problematiku provala migranata u napuštene kuće.

Najveći broj krivičnih djela koje migrante čine u TK upravo su te provale, razbojništva te jedno ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije