Društvo

S najvišeg vrha Maglića čestitali rođendan RS

S najvišeg vrha Maglića čestitali rođendan RS
Foto: N.N. | S najvišeg vrha Maglića čestitali rođendan RS

BANJALUKA - Tri prijatelja, iskrena zaljubljenika u prirodu i planinarenje, iskazali su ljubav prema svojoj Republici Srpskoj tako što su se popeli 9. januara na najviši vrh Maglića i čestitali joj 26. rođendan.

Radovan Klačar, Marko Nikolić i Nikola Rističević su na 2.386 metara nadmorske visine raširili zastavu Srpske i čestitali Dan RS s njenog najvišeg vrha.

"Samo putovanje je krenulo spontano. Krenuli smo 8. januara iz mjesta Suha hodajući do Trnovačkog jezera, koje se nalazi na 1.517 metara nadmorske visine. Stigli smo u sumrak i smjestili se u kolibu koja se nalazi kod jezera. Prespavali smo i 9. januara ranom zorom u četiri sata smo krenuli ka vrhu planine", kazao je za "Nezavisne" Radovan Klačar (30).

Planinari kažu da im je veliki snijeg dodatno otežavao uspon, sve dok nisu izašli na planinski plato koji se nalazi na oko 2.200 metara nadmorske visine.

"Tada smo dobili malo olakšanje, ali gusta magla je polako prilazila. Na svu sreću, do vrha nas je pratilo lijepo vrijeme i uspjeli smo se popeti uz božju pomoć", ističe Klačar.

On, Marko Nikolić i Nikola Rističević su zaljubljenici u sport i rekreativni su planinari.

"Bio nam je izazov jer smo znali kakvo je gore vrijeme, snijeg je generalno oko metar dubine, ali nanosi su na nekim dijelovima i po četiri metra. Naravno, osnovni cilj nam je bio da proslavimo Dan Republike na njenom najvišem vrhu", kaže Klačar.

Dosad su osvojili sve domaće i regionalne vrhove kao što su Prokletije, Durmitor, Treskavica, Bjelašnica...

Sada kažu da bi voljeli da dignu visinsku granicu i spremni su za nove uspone.

"Pokušali bismo nešto u Evropi, prioritet su Alpe i njihovi vrhovi, ali tu su nam malo novačana sredstva otežavajući faktor. Vremenom planiramo i nešto ozbiljnije uz razumijevanje opštine ili sponzora koji bi pripomogli ostvarivanju naših želja", rekao nam je Radovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije