Društvo

SPC ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine"

SPC ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine"
Foto: Ilustracija | SPC ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine"

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine", ni takozvani kijevski "sabor ujedinjenja", čije odluke smatra nekanonskim i neobavezujućim, kao ni raskolničku jerarhiju i sveštenstvo, objavljeno je danas na sajtu SPC.

U "Stavu Srpske pravoslavne crkve o crkvenoj krizi u Ukrajini", koji je saopšten svim pravoslavnim pomjesnim crkvama, navodi se da će SPC preporučiti svojim arhijerejima, kao i sveštenstvu, da se uzdrže od liturgijskog i kanonskog opštenja, ne samo sa poglavarom te crkve mitropolitom Epifanijem, već i sa svima koji sa njim saslužuju i koji su u zajedništvu sa njim.

SPC je saopštila da smatra nekanonskim upad vaseljenskog patrijarha Vartolomeja na teritoriju Ruske pravoslavne crkve i njegove odluke koje su uslijedile u vezi sa Ukrajinom od jednostrane rehabilitacije raskolnika, podrške sazivanju sabora na kojem je izabran poglavar nove ukrajinske crkve do davanja Tomosa o autokefalnosti 6. januara.

U zvaničnom stavu se podsjeća da se sa sadašnjom Ukrajinom ni u najmanjoj mjeri ne može identifikovati Kijevska mitropolija, koja je pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije od 1686. godine, što potvrđuju brojni dokumenti, uključujući i one koje je izdala Vaseljenska patrijaršija, kao i lične izjave samog patrijarha Vartolomeja do aprila prošle godine.

"Jedina crkva koju u datom slučaju Srpska pravoslavna crkva poznaje i priznaje jeste kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva na čelu s Njegovim blaženstvom mitropolitom kijevskim i sve Ukrajine Onufrijem", ističe se u zvaničnom stavu SPC.

U stavu se navodi da SPC ne priznaje ni kijevski "ujediniteljski sabor", na kojem nije učestvovao nijedan arhijerej kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, te ističe da je riječ o "čudnom skupu" i "protivujediniteljskom pseudosaboru koji razdvaja i razbija i koji je iskopao još dublju jamu otuđenja i raspada društva u nesrećnoj zemlji Ukrajini".

SPC podsjeća da je u novembru prošle godine prva među autokefalnim pravoslavnim crkvama zvanično reagovala na namjeru carigradskog patrijarha Vartolomeja da jednostrano "rješava" crkvene probleme na tlu Ukrajine.

Iz Srpske pravoslavne crkve napominju da carigradski patrijarh nije odgovorio na molbu da pomogne da kriza bude riješena "u bratskom dijalogu sa Ruskom pravoslavnom crkvom i savetujući se sa ostalim crkvama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije