Društvo

SZO: Niko se ne brine dovoljno za djecu

SZO: Niko se ne brine dovoljno za djecu
Foto: Ilustracija | SZO: Niko se ne brine dovoljno za djecu

ŽENEVA - Nijedna država svijeta djeci ne nudi optimalnu formulu zdravog odgoja i okruženje koje je pogodno za njihovu budućnost, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

SZO, UNICEF i "Lancet" složili su listu 180 zemalja prema vjerovatnosti da će dijete u toj zemlji moći "procvjetati", a usredotočili su se na mjerenje faktora zdravlja i obrazovanja, prehrane i stopu smrtnosti djece. Zemlje su takođe rangirane po tome na kojem je nivou emisija ugljikovodika. Stručnjaci kažu da klimatske promjene i štetno oglašavanje koje podstiče konzumiranje brze hrane i alkohola dovodi djecu u rizik.

BiH se na ovoj listi nalazi na 38. mjestu, a što se tiče regiona, najbolje je plasirana Slovenija, koja je na 25. mjestu, zatim Hrvatska na 28, dok se Srbija nalazi na 48. mjestu. Najbolja plasirana je Norveška, a zatim slijede Južna Koreja i Nizozemska.

Oko 40 stručnjaka za zdravlje djece upozorilo je da posljednje dvije decenije idemo unazad i da će se taj trend nastaviti ako vlade širom svijeta ne naprave radikalne promjene. Takođe, navode da će porast globalne temperature od četiri stepena Celzijusa do 2100. godine imati za rezultat razorne zdravstvene posljedice za buduće generacije. Porašće i nivo okeana, biće sve više toplotnih udara, ljudi će zbog toga biti teško pothranjeni, a stvoriće se uslovi i za nicanje raznih zaraznih bolesti poput malarije. 

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije