Društvo

Kafa sa Adom otvorila "Dječiju nedjelju"

Kafa sa Adom otvorila "Dječiju nedjelju"
Foto: Ustupljena fotografija | Sa Adom na kafi počelo obilježavanje "Dječije nedjelje"

PRNJAVOR - Povodom obilježavanja "Dječije nedjelje", koja je prve sedmice u oktobru, u prnjavorskom pabu "Pet lampi" i ove godine je organizovan događaj "Na kafi sa Adom", a sav prikupljeni novac biće doniran Udruženju roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju "Neven" Prnjavor.

Prnjavorčanin Admir Ado Ćuran rođen je sa Daunovim sindromom i štićenik je Dnevnog centra "Neven", a prije šest godina upravo je u pabu "Pet lampi" ispunio svoj životni san i ostvario se u ulozi konobara.

Za "Nezavisne" kaže da je i ovog puta uživao u ulozi konobara.

"Od 11 do 13 časova sam radio i dobro je. Svi pozitivno reaguju - i oni na mene, i ja na njih, a najviše su naručivali sokove, kafe, pivo i čaj. Sve to dobro ide, bio je pun lokal, ali i bašta. Lijepo je počela 'Dječija nedjelja', u kojoj ja konobarišem i radim, i radujem se ostalim aktivnostima", kazao je Ado.

Boško Bijelonić, asistent u Dnevnom centru "Neven", kazao je za "Nezavisne novine" da je ovaj događaj postao jedna vrsta tradicije.

"Sve je počelo 2017. godine kada smo u dogovoru sa Brankom Đurićem,  vlasnikom paba 'Pet lampi', došli na ideju da organizujemo događaj 'Na kafi sa Adom', gdje je naš štićenik Ado bio u ulozi konobara na jedan dan. Ta ideja je odjeknula u cijelom Prnjavoru i svi su je prihvatili na odličan način, pa smo iz godine u godinu nastavljali sa ovom dobrom praksom", kazao je Bijelonić.

Dodaje da Ado uživa u ulozi konobara i ruši predrasude prema osobama sa Daunovim sindromom te dokazuje da su on i štićenici Dnevnog centra "Neven" ravnopravni članovi zajednice.

"Izuzetno je značajno da se ovakvi događaji organizuju prije svega jer osobama sa poteškoćama u razvoju mnogo znači da se vidi i dokaže da mogu biti od koristi te da mogu nekome pomoći. Takođe, i sama lokalna zajednica ima priliku da vidi da postoje i drugačiji, ali ravnopravni sa svima nama. Ovo je sjajna prilika da se poveća socijalizacija osoba sa poteškoćama u razvoju i invaliditetom", kazao je Bijelonić.

Napominje da ovo nije jedini događaj koji je planiran povodom "Dječije nedjelje".

"U planu je da posjetimo i Vinariju 'Fazan', zatim fabriku čokolade 'Ukijeva čokoladna bajka', a planirana je i posjeta naših korisnika novom Vatrogasnom domu. Naš centar će ovim povodom posjetiti i volonteri Crvenog krsta, koji nas tradicionalno posjećuju", kazao je Bijelonić i napomenuo da će biti održan i Jesenji humanitarni kros koji organizuje Atletski klub "San" u  zoni Sportsko-rekreativnog centra "Borik".

Branko Đurić, vlasnik kultnog paba "Pet lampi" u Prnjavoru, kaže da su gosti od prve organizovane akcije "Na kafi sa Adom" pokazali oduševljenje.

"I osoblje i gosti su pozitivno reagovali, a bio je i dobar odjek u društvu i javnosti. Svake godine dođe veliki broj gostiju, popije kafu, podrži Adu, podrži djecu iz Dnevnog centra 'Neven' i ostvari se određeni prihod koji se uplati na račun Udruženja 'Neven'. To je tako divna tradicija, koju ćemo organizovati dok god to Ado može i želi", kazao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije