Društvo

Sa autizmom živi 150 mališana

Sa autizmom živi 150 mališana
Sa autizmom živi 150 mališana

BANJALUKA - U Republici Srpskoj oko 150 djece ima dijagnozu autizma, a u tretmanu ovog poremećaja nije bitna samo dijagnoza, već da se poremećaj otkrije na vrijeme i da se adekvatno interveniše, rekao je pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Milan Latinović.

Latinović, koji je prisustvovao početku edukacije o ranoj kliničkoj intervenciji autizma u Banjaluci, naglasio je da je rano dijagnostifikovanje autizma bitno zato što su rezultati u liječenju bolji ako se sa tretmanom počne ranije.

"Ono što je veoma važno u ovom pristupu jeste da se u stvari ne postavlja dijagnoza, već se dolazi do saznanja da postoji određeni poremećaj. Posredstvom softvera dobijaju se vodiči i putevi kako da se radi sa tom djecom, odnosno kako se odnositi prema njima, a mogu da se mjere i rezultati koji su postignuti", rekao je Latinović novinarima.

On je naveo da je u edukaciju uključeno 15 profesionalaca, psihijatara i psihologa iz zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija iz Srpske koje se bave pitanjem autizma, kojima će biti omogućen internacionalni sertifikat.

"Ovo je praktično edukacija edukatora. U narednoj fazi ljudi koji završe edukaciju i dobiju sertifikate biće edukatori unutar svojih profesija u Republici Srpskoj i BiH, da bi se mogućnosti i novi pristup koji će primjenjivati u ranom tretmanu djece sa autizmom mogli podijeliti sa profesionalcima koji se bave ovom oblašću", rekao je Latinović.

On je dodao da su polaznici edukacije nosioci timova za slučajeve poremećaja u razvoju i oni će timskim radom u svojim ustanovama i udruženjima raditi sa ostalim profesijama.

Predsjednik Fondacije "Zajednički put" i vlasnik klinike za ranu intervenciju i tretiranje autizma na Floridi Semira Hofman rekla je da je edukacija o ranoj kliničkoj intervenciji autizma prvi korak i kamen temeljac za tretiranje autizma u Srpskoj.

Ona je rekla da je rana klinička intervencija autizma izuzetno važna i da od nje zavisi komletan razvoj i kvalitet života osobe sa autizmom.

Hofmanova je rekla da je Fondacija donirala softver i svu potrebnu opremu koji će pokrivati tretman 100 djece.

Jedan od predavača Ted Megi kaže da što se ranije identifikuje autizam kod male djece, to je veća mogućnost da se brže reaguje.

On je dodao da je edukacija o autizmu izuzetno važna, te da će polaznici imati priliku da steknu znanja o osnovnim metodama i praksama u tretiranju ovog poremećaja.

Edukacija o ranoj kliničkoj intervenciji autizma održava se u "Socijalno -edukativnom centru" Banjaluka, a trajaće do 7. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije