Društvo

Sa dvije čašice pića rizik od udesa dva puta veći

Sa dvije čašice pića rizik od udesa dva puta veći
Foto: N.N. | Sa dvije čašice pića rizik od udesa dva puta veći

KOTOR VAROŠ - Već sa 0,5 promila alkohola u krvi ili sa dvije čašice pića rizik od nastanka sabraćajne nezgode je dva puta veći u odnosu na ono kada niste konzumirali alkohol", poručio je danas u Kotor Varoši predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica.

"Ovo je period slava, period praznika, kada se po običaju kod nas više konzumira alkohol. Vožnja pod uticajem alkohola nije društveno prihvatljivo ponašanje", rekao je Torbica tokom predavanja o temi "Alkohol i mladi vozači" u kotorvaroškom Srednjoškolskom centru /SŠC/ "Nikola Tesla" u okviru kampanje "Niti jedna čaša prije vožnje".

On je istakao da je jedan od ciljeva kampanje prenošenje informacija o uticaju alkohola na sposobnosti vozača, efekata alkohola na ponašanje vozača, greškama koje prave pijani vozači i drugo.

Prikazan je i film "Život poslije života", koji govori o životu ljudi koji su se povrijedili u saobraćajnoj nezgodi i doživjeli odrđeni stepen invalidnosti, dok su učenici završnih razreda imali priliku i da isprobaju simulaciju alkoholisanog stanja pomoću "pijanih naočara".

Kampanja će se sprovoditi u čitavoj Republici Srpskoj do 31. januara 2019. godine, a osim u Kotor Varošu predavanja će biti održana u Gradišci, Modriči i još nekoliko srednjih škola širom Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije