Društvo

Šahovski turnir u čast boraca protiv fašizma

Šahovski turnir u čast boraca protiv fašizma
Foto: N.N. | Šahovski turnir u čast boraca protiv fašizma

DOBOJ - Na dan kada su prije 77 godina njihovi očevi s Preslice, kod Doboja, krenuli u borbu protiv fašizma, ovdašnji penzioneri su ukrstili koplja na 64 polja i održali turnir u šahu.

Prvi potez na turniru povukao je Miloš Bukejlović, potpredsjednik Skupštine grada.

"Šah znam da igram, ne igram ga, činjenica je, aktivno, a da neke metode znam - i ne znam iskreno", kazao je Bukejlović te na pitanje od koga je učio da igra šah otkrio da je od svog djeda naučio osnove ove igre.

Po švajcarskom sistemu na deset tabli između ostalih nadmudrivali su se Trivun Damjanović (72), koji više od šest decenija igra šah, i Kuzman Nikolić (77), kojeg su u sedmoj godini života opčinile šahovske figure.

"Od svih igara ništa sadržajnije nisam vidio od šaha. Od starijih od mene u selu sam naučio da igram šah, 1959. godine... Imam jednog komšiju, koji spada u bolje šahiste regije Doboj, i taman smo jedan drugom dobro došli (da zajedno igraju). On je mlađi 17 godina, pa je u posljednje vrijeme češće pobjednik, a do prije nekoliko godina ja sam taj bio (smijeh)", iskren je Trivun Damjanović, koji dodaje da osim šaha voli i enigmatiku.

"Šah je moja ljubav. Od starijeg brata naučio sam da igram šah, mada sam ga nadvisio, znatno. Danas igram na kompjuteru, nije uopšte teško bilo naučiti igrati", naveo je Nikolić.

Šahovski turnir je dobojsko Udruženje penzionera organizovalo peti put, kao dio redovnih aktivnosti.

"Dva najbolja takmičara s ovog turnira stiču pravo učešća na republičkom prvenstvu šahista, koje se ove godine održava u Tesliću od 10. do 12. septembra", kazao je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera.

Osim u Klubu penzionera, najstarije Dobojlije šah igraju i u Parku narodnih heroja, gdje u debeloj hladovini velikim figurama povlače poteze, a u Udruženju namjeravaju organizovati još neke zanimljive aktivnosti.

"U perspektivi je organizovanje penzionerskog višeboja, pa čak i takmičenja u ribolovu, to je otprilike ono što  mi penzioneri signaliziraju, što bi moglo za ovu populaciju da se organizuje", naveo je Gligorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije