Društvo

Sajić o nalogu MIP-a: Ne želim da učestvujem u nezakonitom radu

Sajić o nalogu MIP-a: Ne želim da učestvujem u nezakonitom radu
Foto: Srna | Sajić o nalogu MIP-a: Ne želim da učestvujem u nezakonitom radu

BANJALUKA - Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić izjavila je danas Srni da je za konzulate BiH u Novom Pazaru i u Rijeci mjesečno potrošeno više od 7.000 evra samo za zakup prostorija, a za deset mjeseci ukupni troškovi su viši od 100.000 evra, te da je odbila da učestvuje u uplati ovih sredstava zbog sumnje na nezakonitost.

"Na nalog iz Ministarstva inostranih poslova o uplati sredstava za generalne konzulate u Rijeci i u Novom Pazaru odgovorila sam da zbog sumnje u nezakonitost neću učestvovati u tim aktivnostima, jer je bilo upitno obezbjeđivanje sredstava u vrijeme privremenog finansiranja", rekla je Sajićeva.

Ona je podsjetila da BiH nije imala usvojen budžet za 2022. godinu, a Ministarstvo inostranih poslova u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji nije imalo sistematizovana radna mjesta za navedene konzulate.

Sajićeva je istakla da je rad Konzulata u Minhenu prošle godine bio predmet revizije, a posjetila ga je i inspekcija iz Ministarstva inostranih poslova.

"Sve je bilo pozitivno, na šta sam izuzetno ponosna, a reviziji i inspektorima sam dala sve podatke, te informisala ih o sumnjivom trošenju novca. Licemjerno je što se Ministarstvo kasnije pravdalo odlukom Predsjedništva BiH o otvaranju novih diplomatsko-konzularnih predstavništava", dodala je Sajićeva.

Ona je naglasila da je tačno da je Predsjedništvo BiH donijelo navedenu odluku, ali niko nije naložio nelegalne i protivzakonite aktivnosti.

"Licemjerno je što su kabinet bivšeg ministra inostranih poslova Bisere Turković, kao i ona, uzurpirali više puta nadležnost Ministarstva i Predsjedništva BiH kršeći Ustavom propisane nadležnosti i zakone", rekla je Sajićeva.

Ona je ponovila da je Turkovićeva radila samo u interesu svoje političke partije /SDA/ i za lični interes.

"Moje kolege diplomate i ja smo često bili u prilici da ukazujemo na uzurpiranje nadležnosti, kršenje zakona, nediplomatsko ponašanje, samovolju i bahato trošenje budžetskih sredstava što je radila bivši ministar. Turkovićeva bi se dijaspore sjetila samo pred izbore. U Bavarskoj boravi više od 70.000 ljudi iz BiH, a od avgusta u konzulatu je upražnjeno mjesto konzula za konzularne poslove. Toliko o brizi za dijasporu", zaključila je Sajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije