Društvo

Šakali okupirali grmečke šume, lovci planiraju hajke

Šakali okupirali grmečke šume, lovci planiraju hajke
Foto: N.N. | Šakali okupirali grmečke šume, lovci planiraju hajke

SANSKI MOST - Lovočuvar u Lovačkom društvu "Sana" Muhamed Seferović, skupa s lovcima Arnesom i Elvisom Kenjarom, uspio je ustrijeliti čaglja ili šakala, i to se dogodilo na širem lokalitetu sela Kljevci, nadomak Sanskog Mosta. Seferović kaže kako je primijetio tri šakala koji su se kretali prema vrelu Dabra, nakon čega je u pomoć pozvao dva lovca kako bi pokušali odstrijeliti ove predatore koji su sve češći u grmečkim šumama.

Prema informacijama iz Lovačkog društva "Sana", broj šakala se znatno povećao na ovim prostorima u posljednjih nekoliko godina i oni čine veliku štetu jer uništavaju sitnu i plemenitu divljač.

Prema riječima Mesuda Aganovića, sekretara ovog lovačkog društva, njihov omiljeni plijen su fazani, zečevi i ostale sitnije šumske životinje, kao i srneća divljač o čijem se uzgoju vodi najviše računa. Pretpostavlja se kako su šakali na ove prostore dospjeli iz susjedne Hrvatske, a sanski lovci planiraju organizirati hajke na te štetočine kako bi zaštitili divljač.

"Ovi nezvani gosti su se razmnožili u tolikom broju da su primijećeni i u blizini sela, tako da je ugrožena i domaća stoka. Radi se o životinjama za koje je karakteristična brza ekspanzija i veoma se lako prilagode svakoj sredini u koju dospiju. Inače, kada je u pitanju šakal, lov na njih traje neprestano jer su na listi štetočina", kaže Aganović.

Dodaje kako je čagalj opasan predator, ali i strvinar, što ga čini potencijalnim prenosnikom opasnih zaraza. Lovci tvrde kako je on, zbog svoje spretnosti i lukavosti, jedna od životinja koje je najteže odstrijeliti. Prema riječima iskusnijih lovaca, ovaj predator je veoma sličan vuku, a neki ga nazivaju i divljim psom. Oblikom tijela podsjeća na lisicu, ali visinom nogu, dužinom i oblikom repa te bojom dlake po cijelom tijelu više liči na vuka ili psa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije