Društvo

Šakanovići proslavili 60 godina braka: Povjerenje i poštovanje srušili sve prepreke

Šakanovići proslavili 60 godina braka: Povjerenje i poštovanje srušili sve prepreke
Foto: N.N. | Šakanovići proslavili 60 godina braka: Povjerenje i poštovanje srušili sve prepreke

VELIKA KLADUŠA - Bajram (84) i Hatidža (81) Šakanović iz sela Brezovo Polje, nadomak Velike Kladuše, proslavili su izuzetno vrijedan jubilej, šezdeset godina braka i zajedničkog života.

Ovaj radosni događaj obilježili su u društvu djece, unuka, praunuka, rodbine i prijatelja, a sve su zasladili slavljeničkom tortom. Supružnici se prisjećaju kako im je život u proteklim decenijama  protekao uz puno rada, patnje i odricanja, ali i radosti i veselja. "Nekada, dok smo bili mladi, činilo nam se da je 60 godina duboka starost, a evo doživjeli smo šest punih decenija braka i zajedništva. Hvala Bogu, zdravlje nas još dobro služi, okruženi smo najdražima, a najviše radosti nam pričinjava igra s unucima i praunucima", kažu slavljenici.

Hatidža kaže kako je i u njihovu braku, baš kao i svakoj drugoj zajednici, bilo sitnih nesporazuma, ljutnji i prepirki, te da nisu uvijek tekli med i mlijeko.

"Sve smo životne nedaće i poteškoće savladavali uz razgovor, uvažavanje i poštovanje. Odricali smo se mnogo toga, a djeca su nam uvijek bila na prvom mjestu, sve smo za njih dali", kaže ova vesela žena.

Šakanovići dodaju kako su u braku izrodili dva sina i dvije kćerke. Stariji sin je izgubio život u proteklom ratu, dok mlađi trenutno živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bajram se prisjeća kako je, poput velikog broja ljudi s područja Cazinske krajine, u mladosti krenuo trbuhom za kruhom, te otišao na privremeni rad u Njemačku.

"Tek smo se bili uzeli, a ja sam morao na arbajt jer se ovdje nije moglo zaraditi za pristojan život. Dosta sam vremena proveo tamo radeći na građevini, a moja Hatidža me je vjerno čekala, podizala djecu i držala tri ćoška kuće. U Njemačkoj sam i penziju zaradio i od nje sada pristojno živimo", kaže Bajram.

 Uprkos poodmakloj životnoj dobi, supružnici su i danas vitalni, često se mogu vidjeti u šetnji ili dok uređuju baštu i brinu se za voće.

Za dugovječan i skladan brak potrebno je međusobno povjerenje i razumijevanje bračnih drugova, kao i sposobnost da se neke stvari oproste, poručili su Šakanovići mladim naraštajima.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije