Društvo

Pratite nas na Google news

Sakupljaju novac da komšiji kupe novog konja

Sakupljaju novac da komšiji kupe novog konja
Foto: N.N. | Sakupljaju novac da komšiji kupe novog konja
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Egzistencija Sabahudina Hajirića, koji živi u sanskom naselju Magarice, i njegove porodice dovedena je u pitanje nakon što je iznenada ostao bez konja Cvjetka, s kojim je zarađivao za život.

Hajirić kaže kako se konj iznenada razbolio i uginuo, a on nema sredstava da nabavi drugog. Inače, on se godinama bavi fizičkim radovima i najviše prevozom raznog tereta konjskim kolima, čime je zarađivao neophodan novac za svoju porodicu, suprugu i maloljetnu kćerku.

"Pitanje je sada kako dalje, jer novca da kupim drugog konja nemam. Ionako sam radio poslove za sitne dnevnice, zarađivao sam onoliko koliko je bilo potrebno za život. Ako je nekome trebalo prevesti drva za ogrijev, građevinski materijal ili neki drugi teret uvijek sam bio tu. Sad ne znam kako dalje bez konja", žali se Hajirić.

Kaže kako je smrt životinje doživio kao ličnu tragediju, jer se neobično vezao za njega pa se osjeća kao da mu je preminuo najbliži član porodice.

Mještani kažu kako se radi o izuzetno poštenom čovjeku, koji je zarađivao za život zahvaljujući svom konju. Oni koji ga dobro poznaju kažu kako se radi o demobilisanom borcu koji se nije baš najbolje snašao u tranzicijskim vremenima i takvoj vrsti čovjeka kojem su poštenje i moralnost iznad svega.

"Naš Ćudo je dobar kao hljeb, što bi narod rekao - na ranu bi ga se moglo priviti. Zbog toga smo odlučili da pokrenemo humanitarnu akciju i da probamo sakupiti sredstva kako bismo mu kupili drugog konja", kažu mještani Magarica. Svi koji se žele uključiti u ovu akciju više informacija mogu dobiti na broj telefona 061-322-133.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije