Društvo

Sakupljeno oko 5.000 KM za oboljelog dječaka

Sakupljeno oko 5.000 KM za oboljelog dječaka
Foto: N.N. | Sakupljeno oko 5.000 KM za oboljelog dječaka

​TREBINJE - Na humanitarnoj aukciji slika nastalih na ovogodišnjoj umjetničkoj koloniji "Kolo", koja se u proteklih pet dana odvijala u Trebinju, prikupljeno je oko 5.000 maraka, a cjelokupni iznos biće uplaćen za liječenje dječaka Matije Darmanovića iz Trebinja, koji boluje od cerebralne paralize i epilepsije.

Ovo je saopšteno na prijemu koji je za učesnike kolonije upriličio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, istakavši da su i umjetnost i spremnost da pomognu u ovom gradu neupitne i normalne stvari koje se podrazumijevaju.

"Čast je i zadovoljstvo cijelog grada da bude domaćin ove kolonije i da ugosti renomirane umjetnike iz cijelog regiona, koji, na specifičan i sebi svojstven način, oslikavaju ovaj grad, za koji su mnogi od njih davno kazali da je u pitanju sredina koja je sama od sebe slika - samo je treba uramiti, a nama je to i te kakav kompliment", kazao je Ćurić, uz obećanje da će lokalne vlasti i ubuduće podržavati ovakve susrete.

Miomir - Mišo Vemić, akademski slikar iz Nikšića, pojasnio je da je kolonija, koja se u Trebinju održava četvrti put, svake godine sve bolja, te da se odvija u interaktivnoj saradnji sa Muzejom Hercegovine, pokretačem mnogih kulturnih dešavanja, ali i gradskim vlastima, koje snažno podržavaju ovaj projekat.

"Ja sam svjedok sve ove četiri godine kako kolonija napreduje, kako s njom i kultura Trebinja napreduje i koliko su gradske vlasti u sve to uključene, što me toliko raduje kao da je riječ o mome gradu", istakao je Vemić.

Direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da im je želja da malo ožive grad i da tu instituciju otvore svima.

"Želimo da pokažemo da ona nije samo čuvar kulturno-istorijskog blaga i nasleđa, nego i mesto gde se stvaraju umetnička dela, a da u toj stvaralačkoj energiji učestvuju i građani Trebinja, gde naročito ističem aukciju slika, koju sprovodimo svake godine ", navela je Grujićeva.

Stvaranje umjetnika koloniji "Kolo 2019" prati i niz drugih sadržaja, od likovnih izložbi, humanitarne aukcije slika, do muzičkih i folklornih koncerata, a u subotu veče se zatvara, uz dodjelu brojnih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije