Društvo

Samo jedna partija u BiH ima kompletan program za osobe s invaliditetom

Samo jedna partija u BiH ima kompletan program za osobe s invaliditetom
Foto: N.N. | Samo jedna partija u BiH ima kompletan program za osobe s invaliditetom

BANJALUKA - Samo jedna politička partija u Bosni i Hercegovini, i to PDP, ima cjelokupan program za osobe s invaliditetom, koji je zasnovala na izazovima sa kojima se ova lica susreću.

Ovo se navodi u okviru istraživanja "Pristupačnost ostvarivanja biračkog prava za osobe sa različitim vrstama invaliditeta u BiH", čija je analiza predstavljena juče u hotelu "Courtyard Marriott" u Banjaluci.

U opširnom istraživanju prezentovano je da od svih političkih partija u BiH jedino PDP ima cjelokupan program za osobe s invaliditetom, koji je zasnovala na izazovima sa kojima se ove osobe susreću u oblasti zapošljavanja, socijalne zaštite, u rješavanju arhitektonske pristupačnosti, te rješavanju mnogih drugih problema.

Vera Zih, voditeljka istraživačkog tima, u okviru analize "Pristupačnost ostvarivanja biračkog prava za osobe sa različitim vrstama invaliditeta u BiH" rekla je da je ovo jedinstvena analiza čija je suština da se dođe do zaključaka kako biračko pravo i izborni proces u BiH učiniti pristupačnijim za osobe s invaliditetom.

"Neki od nalaza do kojih smo došli su da su izborna mjesta, glasački materijal i uputstva medijskih kampanja koje se vode potpuno nepristupačni za osobe s invaliditetom i u propisima koje je BiH donijela i usvojila nisu na zadovoljavajućem nivou", dodala je Zihova.

Amir Mujanović, član Organizacije amputiraca UDAS i menadžer projekta, kazao je da projekat ima za cilj da postigne veći nivo uključenosti organizacija civilnog društva u procese evropskih integracija.

"Cilj je postići povećanje socijalne uključenosti i nediskriminacije osoba s invaliditetom", zaključio je Mujanović.

Istraživanje je sprovedeno krajem prošle i početkom ove godine. Obuhvaćeno je istraživanje međunarodnog i domaćeg pravnog okvira za sprovođenje aktivnog i pasivnog biračkog prava osoba s invaliditetom u BiH, istraživanje iskustava izbornih komisija, te stavove i iskustva osoba sa različitim vrstama invaliditeta iz BiH.

Projekat "Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana" organizovali su Organizacija amputiraca UDAS, Helsinški parlament građana Banjaluka i Udruženje građana "Nešto više", a finansira ga Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije