Društvo

Samohrana majka četvoro djece sanja svoj dom

Samohrana majka četvoro djece sanja svoj dom
Foto: Dražan Pozderović | Samohrana majka četvoro djece sanja svoj dom

BANJALUKA - Daliborka Lovrić, samohrana i nezaposlena majka četvoro djece iz banjalučkog naselja Dragočaj, sanja da ima svoj krov nad glavom, ali i da odškoluje djecu i izvede ih na pravi put.

Daliborka ističe da nije lako biti samohrani roditelj i školovati četvoro maloljetne djece. Muž joj je umro od tumora prostate, a trenutno živi sa svekrvom, koja ima 87 godina, tako da od nje i ne traži pomoć.    

"Teško je biti samohrani roditelj. Nemam ni svoju kuću, niti radim, ali bih voljela u budućnosti da nađem nekakav posao", priča Daliborka za "Nezavisne".

Dodaje da bi najviše željela imati svoj dom te ističe da joj je to najpreče, isto kao i zdravlje njene djece.

Sva djeca su maloljetna: Rebeka ide u osmi razred, Rahela u šesti, dok su Marko i Stjepan učenici petog, odnosno šestog razreda.     "Moja djeca su dobri i vrijedni đaci i nastojaću da završe srednju školu.

Radila bih bilo kakav posao kako bih im obezbijedila bolji život", kaže Daliborka.

Ipak, kako kaže, uvijek ima dobrih ljudi koji žele pomoći te ističe da je nikad nisu dočekala zatvorena vrata kada bi potražila pomoć.     Prema njenim riječima, jedan od njih je i Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja "4+".    

"On je divan čovjek, uvijek nam pomaže, na čemu sam mu veoma zahvalna", kaže Daliborka.  

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja "4+", za "Nezavisne" ističe da, kad god su u mogućnosti, pomažu porodicama sa četvoro i više djece.

"Nastojimo da odemo i pomognemo onima kojima je pomoć potrebna. I porodice sa više djece koje rade su u teškoj situaciji, a tek oni koji ne rade. To su skromne porodice, a djeca ne traže izobilje, već samo da imaju ono najosnovnije", kaže Radovanović.    

Ipak, kako ističe, najpotrebnije im je da ostvare trajna zakonska rješenja, odnosno da kroz institucije ostvare prava za roditelje sa četvoro i više djece.     

"Na taj način im se najviše pomaže. Evo sada imamo besplatan vrtić, stipendije, a od januara bi trebalo da bude i besplatan javni prevoz, a mimo toga imamo i jednokratne pomoći, kao i stambeno zbrinjavanje", priča Radovanović.

Dodaje da su pred Novu godinu podijelili više od 700 paketića za ove porodice, odnosno njihovu djecu.

I "Nezavisne novine" su uručile novogodišnje paketiće za Daliborkinih četvoro djece, kako bi im uljepšali praznike.    

"Veoma sam zahvalna za poklone, koji će sigurno usrećiti djecu", ističe Daliborka.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije