Društvo

Sana pola metra ispod kote vanredne odbrane

Sana pola metra ispod kote vanredne odbrane
Foto: N.N. | Sana pola metra ispod kote vanredne odbrane

Štab za vanredne situacije grada Prijedora zadržao je stepen vanredne odbrane od poplava, iako je vodostaje Sane jutros bio 410 centimetara, što je za pola metra niže od kote vanredne odbrane i 10 centimetara niže od kote redovne odbrane.

“Aktivnosti svih subjekta zaštite i spasavanja nastavljaju se odvijati u stepenu vanredne odbrane od poplava”, rekao je šef Odsjeka za civilnu zaštitu Dušan Vranješ novinarima u Prijedoru nakon sjednice štaba.

On je naveo da se usljed prestanka padavina svi vodostaji normalizuju, ali da je i dalje veliki broj stambenih objekata poplavljen, prije svega zbog podzemnih voda u svim zahvaćenim dijelovima, prevashodno u naselju Gomjenica.

“Svi regionalni i magistralni putevi su prohodni, ali ima još lokalnih puteva gdje je saobraćaj ili otežan ili onemogućen”, dodao je Vranješ.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da vatrogasci nastavljaju sa ispumpavanjem vode iz prostorija i depresija.

“Prioritet će biti Raškovac da pokušamo osloboditi dio oko trafostanice, da se tom dijelu grada može ponovo uključiti struja”, rekao je Miljuš, budući da su 104 domaćinstva bez struje već više od 36 časova.

Direktorica Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović rekla je da je ova ustanova spremna za dezinfekciju objekata u skladu sa higijensko-epidemiološkim standardima.

“Pozivam sve građane kojima su stambeni objekti bili poplavljeni, a gdje je obavljeno mehaničko čišćenje, da se jave u Higijensko-epidemiološku službu na broj telefona 052/238-104 ili dođu lično u ambulantu broj 40 na drugom spratu Doma zdravlja. Radno vrijeme je od 7.00 do 18.00 časova”, rekla je Popovićeva.

Zlatko Ritan iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora najavio je uklanjanje privremenog nasipa sa saobraćajnice u naselju Raškovac kako bi se ljudima omogućio prilaz kućama.

“Molim sve građane kojima treba pomoć da raščiste otpad u svojim kućama da se jave u savjete mjesnih zajednica da ih oni evidentiraju, a mi ćemo shodno tome angažovati vojsku i volonterske službe. Treba imati malo strpljenja, ne možemo u istom trenutku doći do svakoga, ima puno problema, odnesenih propusta i mostova i krećemo u rehabilitaciju infrastructure”, rekao je Ritan.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Prijedoru obustavljena je treći dan, a zbog vremenskih neprilika i poplava koje su zadesile Prijedor redukovan je i planirani program obilježavanja 16. maja - Dana grada.

Otkazan je koncert koji je trebalo da bude održan sinoć na glavnom gradskom trgu, kao i svečani prijem koji je bio najavljen za danas, a sredstva za njegovu organizaciju biće preusmjerena za sanaciju štete od poplava.

Otkazan je i koncert grupe "Osvajači" koji je bio najavljen za sutra, kao i proslava posljednjeg dana nastave za maturante srednjih škola, koja je trebalo da bude održana u Ljetnoj bašti, ali je ovaj objekat poplavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije