Društvo

Sanjani osvojili najviši vrh Italije

Sanjani osvojili najviši vrh Italije
Foto: N.N. | Sanjani osvojili najviši vrh Italije

SANSKI MOST - Članovi Planinarskog društva "Mulež" iz Sanskog Mosta popeli su se protekle sedmice na Gran Paradiso, najviši planinski vrh u Italiji, te tako ostvarili najveći uspjeh u istoriji ovoga sporta kada je ovaj grad u pitanju.

U poduhvatu su učestvovali Amir Korlat, Samir Šadić, Mirsad Sedić i Enes Korlat, koji kažu kako je ovo za njih bilo nezaboravno iskustvo te da je uspon na planinski vrh čija je visina 4.061 metar bio prilično naporan i fizički zahtjevan.

"Ovaj vrh se nalazi u području Grajskih Alpa, na sjeverozapadu Italije, u blizini granice s Francuskom, a do njega se dolazi kroz prekrasnu dolinu Aosta, kojom protiče rijeka Torente Savara. Nalazi se u srcu najstarijeg nacionalnog parka Italije kojim tokom lijepog vremena dominiraju prekrasne panoramske slike, što ga čini vrlo privlačnim planinarima alpinistima", kaže Mirsad Sedić, jedan od učesnika ekspedicije.

Dodaje kako su bili u kombinovanoj ekipi s još petoricom Slovenaca te da su prvog dana uspona odradili takozvanu aklimatizaciju i popeli se na visinu od oko 3.100 metara.

"Drugog dana uslijedio je glavni uspon na Gran Paradiso, koji je zapravo kombinacija stijena, snijega i leda. Radi se o izuzetno lijepoj stazi za uspon, koja tehnički nije zahtjevna, ali je potrebna izuzetno dobra fizička pripremljenost i kondicija", dodaje Sedić.

Prema njegovim riječima, uspon je potrajao punih pet sati, dok je spuštanje u polazni kamp trajalo jedan sat manje, a Sanjani kažu kako ih je tokom cijelog trajanja ekspedicije poslužilo lijepo vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije