Društvo

Saopštenje za javnost upućeno ATV, kao odgovor "Prointeru"

Saopštenje za javnost upućeno ATV, kao odgovor "Prointeru"
Foto: N.N. | Saopštenje za javnost upućeno ATV , kao odgovor "Prointeru"

Poštovani, u pismu, pod nazivom „Korona virus i Ciceron“, pored određenih komentara, postavio sam pitanja, bez namjere da ikoga napadam i vrijeđam, ne da li su potrebne, nego da li je vrijeme, odnosno neophodno, da se ulažu značajna sredstva u određene neproizvodne investicije i programe.

U tom kontekstu, pomenuo sam  i preduzeće „Prointer“ iz Banja Luke, na sledeći način, citiram: „Izdvajanje 20 miliona sredstava Vlade, preduzeću „Prointer“ iz Banja Luke, da radi određene aplikacije i tehnološke preglede je takođe diskutabilno, bar u ovo vrijeme, iako smatram i znam, obzirom da i Sistem kojim rukovodim koristi te usluge, da je to potrebno ali sve u svoje vrijeme“.

Da ste gore navedeno pismo objavili i sa istim upoznali javnost, bilo bi i logično da „Prointer“ da svoj komentar, po pitanju moga stava.

Umjesto toga, „Prointeru“, dali ste mogućnost da demantuje nešto što nije ni objavljeno a to je učinio u informativnoj emisiji „Dnevnik“, koja je emitovana 25.04. ove godine, u 19 časova, iznoseći niz paušalnih ocjena i komentara na rad Kompanije „Boksit“, očigledno sa namjerom da naudi, kako mom moralnom i poslovnom ugledu, tako i Kompaniji „Boksit“. 

Nema sumnje da se radi o organizovanoj i pripremanoj kampanji, sa ciljem da se zaplaši i zastraši svako ko i pomisli a kamoli da javno iskaže, kao građanin, pa i kao poreski obveznik, svoje stavove po određenim pitanjima, koja se tiču funkcionisanja Vlasti i društva u cjelini. 

Svakako da imam potrebu da dam odgovore na „Prointerove“ kojekave nebuloze, koje idu dotle da se bave, od toga kako funkcioniše i kako je organizovana Kompanija, kako se njome rukovodi, do prava zaposlenih itd.

Krsne slave, kao vjernik i kršteno lice, a i sam slavim Svetog Nikolu, kao dobitnik, od Patrijarha,  velikih priznanja, Ordena Svetog Save i Ordena Nemanjića, ni na pamet mi nije palo, niti sam mogao zabraniti. Obzirom na karakter djelatnosti Kompanije „Boksit“ i prostora u kome radimo, zbog postojanja bojazni da može doći do određenih kontakata i zaraze, tokom slava, izdao sam Instrukciju, koja je očigledno pogrešno interpretirana, a moguće da su se potkrale greške i u tekstu.

Veći dio Kompanije „Boksit“ radi u četverobrigadnom sistemu, tokom cijele godine, pa i za vrijeme praznika. Niko nikada nije odbijen, ne samo da, za vrijeme praznika, odsustvuje, nego i za slobodne dane, ukoliko su to proizvodni procesi dozvoljavali i niko nije ostao neplaćen ukoliko je radio tokom prazničnih dana. Zbog čega se Vi brinete, pored Vaših velikih briga, kako se plaćaju zaposleni u Kompaniji „Boksit“, pored mnogih privilegija, plaćeni su dobro.

Krucijalni problem danas je nedostatak radne snage a posebno stručnih kadrova. Očigledno je da ovaj problem „Prointer“ iz Banja Luke nema jer ima na raspolaganju ogromne stručne ljudske i finansijske resurse i što bi rekla narodna mudrost „Bliža je košulja od kaputa“.

Stručnim kadrovima, koje smo na raznorazne načine obezbjeđivali, pored dobrih plata i drugih privilegija, primali smo u radni odnos i bračne partnere. Odlaskom takvih ljudi iz Kompanije prestajale su i potrebe za daljim i u većini slučajeva formalnim radnim angažovanjem bračnog partnera. Prosto rečeno, ako vozač autobusa napusti autobus, šta raditi od konduktera.

Geslo u Kompaniji, istaknuto javno i na bilbordima, „Kupujmo domaće“, „Kupujmo boksitovo“, „Kupujmo u Boksitu“, ništa neobično što nije u normalnom svijetu primjenjivo. Sasvim je logično da bi proizvođač roba ili trgovac robama ili onaj ko vrši usluge primio platu treba da kupuje te robe i koristi te usluge, pogotovu ako su one povoljne i sa aspekta cijena i sa aspekta rokova plaćanja.

Zakonom je predviđeno osmočasovno radno vrijeme. Obzirom da je u Kompaniji zabranjeno pušenje, tokom radnog vremena, zašto bi neko od zaposlenih bio privilegovan da može kad hoće, radi svojih ličnih potreba, da napusti radno mjesto, da radi skraćeno, da bi pušio. Plaća se rad, odnosno radno vrijeme a ne nerad. Lica koja puše tokom radnog vremena, na određenim mjestima, potpisala su izjave a sredstva koja im se odbijaju, odnosno umanjuju od plata, za neizrađeno radno vrijeme, uplaćuju se u Fond solidarnosti.

Što se tiče poligrafa, koji sam koristio kao pomoćno sredstvo, kako bih došao do saznanja kada su u pitanju, prije svega, krađe u Kompaniji, koristiću ga i ubuduće. Niko od poligrafisanih nije natjeran, niti je poligrafista prihvatao da ih testira bez potpisane izjave, od strane lica koje je pristupilo poligrafskom ispitivanju. Onim koji to nisu prihvatili nije im falila ni dlaka sa glave. Zahvaljujući određenim podacima, koje smo dobijali prilikom poligrafskih ispitivanja, lakše smo mogli da sprovedemo disciplinske postupke i da vinovnike kaznimo a više od 30 ih je, za poslednjih 5 godina, zbog teških krađa, izgubilo radni odnos. 

Mi ne živimo i ne radimo u velelepnim palatama, u uređenoj urbanoj sredini, bavimo se rudarstvom, saobraćajem, proizvodnjom hrane, proizvodnjom namještaja, građevinskim i mašinskim poslovima.

Nije mi jasno zašto gospodi iz „Prointera“ smeta čitanje knjiga, zaposlenih u Kompaniji, o Kompaniji, kao i sprovođenje određenih testova iz raznih oblasti, koje vrše stručna lica, kao što je to svugdje u svijetu.

Što se tiče povezanih firmi, koje pominje, neophodno je da gospodu iz „Prointera“ podsjetim da, kada je „Boksit“ počeo raditi, 1959. godine, a nešto kasnije i ja, Milići su bili selo, sa nekoliko kuća, bez ikakve komunalne i druge infrastrukture. Kompanija „Boksit“ koja se prevashodno prvu desetinu godina bavila samo rudarstvom, znajući da je ruda nezanovljiv prirodni resurs, uspješno ga valorizujući na tržištu, razvijala je i druge sadržaje, odnosno djelatnosti, koje su bile neophodne kako za obavljanje savremene rudarske proizvodnje, tako i za potrebe tržišta, pa su tako nastali: Saobraćaj, Građevinarstvo, Mašinstvo, a nešto kasnije i Farma za proizvodnju konzumnih jaja, Fabrika namještaja. Ono sa čim se Milići i ja ponosimo je osiguravajuće društvo „Drina osiguranje“.  

Razvijali smo se i funkcionišemo, i kao Kompanija i kao mjesto, dajući značajan doprinos široj Regiji, bez državne kase, donacije, grantova itd., imajući dobru saradnju sa bankama, radi obostrane koristi. 

Nije tačan navod „Prointera“ da Kompanija duguje više od pola miliona poreskih obaveza. Tačno je da imamo prispjelih i neizmirenih 40.000 po osnovu poreza i 280.000 po osnovu doprinosa. 

Pošto smo mi daleko od državne kase i javnih preduzeća a nije nam ni Bog otac, upućeni smo, direktno i indirektno, isključivo na svjetsko tržište. Tokom mjeseca marta i aprila, sektor „Saobraćaja“ Kompanije „Boksit“ obavio je, u izrazito teškim i složenim uslovima, na evropsko tržište, prevashodno Italija i Njemačka, 700 tura, prevezevši oko 15.000 tona, vlastitih roba i roba iz „Alumine“ iz Zvornika, vrijednosti oko 10.000.000 maraka. Robe i usluge plaćaju se u prosjeku za 60 dana. 

Za nas je veoma važno da ne otpustimo nijednog radnika koji je u stalnom radnom odnosu a takvih je bilo oko 40, koji su radili na poslovima koji su, odlukama Nadležnih, privremeno, zbog korone virusa, zabranjeni, odnosno obustavljeni. Niti smo tražili, niti ćemo tražiti za njih, kao i za druge štete koje trpimo, nadoknade iz državne kase.

Apsolutno netačna je tvrdnja da se zaposlenim ljekarima isplaćuju plate u kovertama. Bez obzira što je Medicinki centar Kompanije „Boksit“, koji posluje kao samostalni pravni subjekt, zajedno sa Specijalističkim medicinskim centrom, koji posluje kao radna jedinica u okviru Kompanije „Boksit“, veoma pogođen time što 30 vrhunskih doktora i specijalista, sa područja Srbije i Bosne i Hecegovine, ne mogu da dolaze, tokom protekla dva mjeseca pruženo je preko 2950 medicinskih usluga i urađeno preko 1.500 laboratorijskih analiza.

Medicinski centar, kao samostalni pravni subjekt, samostalno obezbjeđuje sredstva i samostalno ih troši, ne dobijajući od Kompanije „Boksit“ nikakvu pomoć a pomoć je bila od Kompanije „Boksit“, unazad tri godine, da ulažući oko 3 miliona maraka, u adaptaciju prostora i nabavku savremene opreme, na mjestu nekadašnje ratne bolnice, da može da funkcioniše zdravstveni centar, pružajući vrhunske usluge i konfor. Apsolutno je netačna tvrdnja da sam protiv da medicinski radnici, koji imaju bilo kakav kontakt sa koronavirusom, dobiju 1.000 maraka, mislim da im treba dati više, kao što mislim da, ako su zaposleni u Domu zdravlja u Milićima, koji se nalaze u istom objektu kao i Medicinski centar, dobili po 1.000 maraka, onda je besmisleno i nepošteno uskratiti ta sredstva i zaposlenim u Medicinskom centru.

Ponosan sam na Kompaniju „Boksit“, na njene zaposlene, bivše i sadašnje, prodefilovalo ih oko 9000, ponosan sam na građane Milića, ponosan sam na veliki broj priznanja, koje je Kompanija dobila i na sve ono što je napravila, za dobrobit društvene zajednice. Ponosan sam što uspješno radimo i što se ti rezultati rada vide na svakom koraku.

Ponosan sam i na svoju ulogu, ponosan sam i na sve ono što sam, za 51 godinu rada, uradio i za šta sam dobio veliki broj veoma značajnih priznanja, tokom mog životnog i radnog vijeka, uključujući i priznanje Predsjednika Republike Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem, prije dvije godine, a posebno i priznanje Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja, koje mi je dato prije dvije godine, iz razloga što, ne tražeći i ne uzimajući penziju, uštedio sam im više od 200.000 KM.

Gospodo iz „Prointera“, mene ne interesuje Vaša vlasnička struktura, ni ko Vam je tata, ni ko Vam je babica, ali kada sam ja u pitanju, možete pogledati u Centralnom registru hartija od vrijednosti, čije je šta, od onoga što je u Sistemu kojim ja rukovodim, a što Vi, na jedan veoma neprimjeren način, dovodite u pitanje. Takođe, ne interesuje me šta ko od Vas ima, da li ima vile, rančeve, skupe automobile i drugu imovinu, a što se mene tiče, imate detaljan spisak moje imovine objavljen u Centru za istraživačko novinarstvo, s tim što kuću u Milićima javno nudim svakom onome ko pronađe i dokaže da sam koga prevario, odštetio ili nezakonito zaradio. „Prointeru“ ne berite brige, zdrav sam, radim, pišem nove knjige.

Molim Vas da ovaj moj naručeni tekst objavite, ako ne u Vašoj informativnoj emisiji „Dnevnik“, onda na drugi adekvatan način, uključujući i Vaš portal i da mi, nakon toga, ispostavite fakturu.

Pozdrav,

Predsjednik Kompanije

mr Rajko Dukić                             

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije