Društvo

Saradnja BHDCA i BHMAC: Vježbe spasavanja u slučaju avionske nesreće

Saradnja BHDCA i BHMAC: Vježbe spasavanja u slučaju avionske nesreće
Foto: N.N. | Saradnja BHDCA i BHMAC: Vježbaće spasavanje u slučaju avionske nesreće

BANJALUKA - Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) BiH i Centar za uklanjanje mina BiH (BHMAC) potpisaće sporazum o saradnji u oblasti traganja i spasavanja u slučaju vazduhoplovne nesreće na teritoriji BiH, koji, između ostalog, predviđa tri tipa vježbi, od kojih će neke biti najmanje 12 puta godišnje.

Sporazum je u formi prijedloga, te u procesu konsultacija, a njime je detaljno opisano pokretanje i vođenje operacija traganja i spasavanja. Spasilačko-koordinacioni centar BiH je, ističe se, zadužen da operativno rukovodi ovim operacijama u slučaju vazduhoplovne nesreće.

Predviđeno je angažovanje ljudskih i tehničkih resursa BHMAC-a u svrhu spasavanja lica koja su povrijeđena u udesu aviona ili neke druge letjelice.

BHMAC je obavezan omogućiti Spasilačko-koordinacionom centru BiH pristup informacijama o minskoj situaciji u BiH.

"BHMAC je obavezan redovno ažurirati informacije o minskoj situaciji i neeksplodiranim ubojitim sredstvima na lokalitetu vanrednog vazduhoplovnog događaja", ističe se u prijedlog sporazuma.

Osim toga, BHMAC je u obavezi da pruži pomoć u angažovanju organizacija i institucija u akcijama čišćenja mina ukoliko postoji sumnja da je područje na kojem se izvodi spasavanje zagađeno ovim ubojitim sredstvima.

U sporazumu se ističe da BHMAC, u saradnji sa BHDCA, izvodi vježbe potrage i spasavanja, i to vježbu punog kapaciteta najmanje jednom godišnje, vježbu koordinacije najmanje tri puta i komunikacione vježbe najmanje 12 puta godišnje.

Prema podacima BHMAC-a, trenutna veličina opasne površine sumnjive na mine u BiH iznosi 965 kilometara kvadratnih ili 1,97 odsto površine BiH.

Inače, BHDCA je obavezna zaključiti posebne sporazume o saradnji u oblasti traganja i spasavanja i sa drugim organizacijama, institucijama itd. Nedavno je generalni direktor BHDCA Čedomir Šušnjar održao odvojene sastanke sa predstavnicima Gorske službe spasavanja Republike Srpske i Gorske službe spasavanja Federacije BiH na kojima je razgovarao o zaključivanju sporazuma.

"Ovom prilikom, sa Gorskom službom spasavanja RS zaključen je sporazum kojim se definišu ljudski i materijalni resursi, koji se, zavisno od okolnosti, stavljaju na raspolaganje za sprovođenje operacija traganja i spasavanja u slučaju vazduhoplovne nesreće u BiH, a očekuje se da će sličan sporazum uskoro biti zaključen i sa Gorskom službom spasavanja Federacije BiH", kažu iz BHDCA.

Posljednja avionska nesreća u BiH dogodila se u decembru prošle godine na Kozari, a poginule su dvije osobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije