Društvo

Sarajevo među najzagađenijim gradovima svijeta

Sarajevo među najzagađenijim gradovima svijeta
Foto: Ilustracija | Sarajevo među najzagađenijim gradovima svijeta

SARAJEVO - Prema trenutnim podacima stranice IQ AirVisual indeks zagađenja vazduha u Sarajevu iznosi 173 što ga svrstava među prvih šest najzagađenijih gradova svijeta u datom momentu.

Prvi na listi najzagađenijih gradova je Delhi u Indiji s indeksom kvalitete vazduha od 294, zatim slijedi Lahore u Pakistanu gdje indeks zagađenja iznosi 265, a treća je Dhaka u Bangladešu s indeksom koji iznosi 220.

Sarajevo je šesti grad na listi, a indeks zagađenja koji iznosi 173 povećan je u odnosu na jučerašnje podatke kada je iznosio 158, prenose Vijesti.ba.

Prema ovim podacima glavni grad Bosne i Hercegovine se nalazi u “crvenoj zoni” što znači da se zrak procjenjuje kao nezdrav (indeks kvalitete od 151-200).

U skladu s tim smjernice Zavoda za javno zdravstvo KS prilikom ovakvih situacija naglašavaju da je za sve kategorije stanovništva preporučljivo da obustave naprezanja i rekreativne aktivnosti, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada se zagađujuće materije duže zadržavaju u atmosferi.

Ukoliko se planira boraviti vani, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima. Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, te bi morale ostati u zatvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije