Društvo

Sarajevski medicinari od jutros u štrajku

Sarajevski medicinari od jutros u štrajku
Foto: Ilustracija | Sarajevski medicinari od jutros u štrajku

SARAJEVO - Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo stupio je danas u štrajk zbog toga što Vlada KS, kako su ranije naveli, nije ispoštovala odredbe zaključenog Kolektivnog ugovora.

Ljekari su poručuli da će obustava rada trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koje su stavili pred Vladu KS-a.

Kako je bilo dogovoreno, Sindikat je svaka tri mjeseca trebalo da održi sastanak s Vladom Kantona Sarajevo kako bi se pregovaralo o povećanju koeficijenta, ali tvrde da se ovo nije ispoštovalo, a iz Sindikata nisu zadovoljni odlukom da se produži radno vrijeme u domovima zdravlja.

Kako je potvrđeno za "Radiosarajevo.ba", u sarajevskim domovima zdravlja se od jutros primaju hitni slučajevi.

Kako pomenuti portal piše klinikama i radnicima KCUS nije stigla nikakva zvanična obavijest o štrajku, te ljekari KCUS-a trenutno rade.

Podsjećamo, Sindikat radnika u zdravstvu u KS odlučio je da generalni štrajk u svim jedinicama ovog sindikata započne u ponedjeljak 17. septembra.

Osim povećanja koeficijenta složenosti poslova svim radnicima u zdravstvu, iz Sindikata zahtijevaju i ostavke Adema Zolja premijera Vlade KS-a, Ademaj Zilhe ministarke zdravstva KS i Turković Samira s pozicije generalnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije