Društvo

Pratite nas na Google news

Sarina pobjeda je jedina opcija

Sarina pobjeda je jedina opcija
Foto: Ilustracija | Sarina pobjeda je jedina opcija
N.N.

ŠAMAC - Roditelji trogodišnje Sare Maksimović iz Šamca, koja boluje od teške i rijetke bolesti, uprkos neizvjesnim prognozama ljekara pokušavaju da sakupe novac kako bi njihova kćerka što prije izašla kao pobjednik iz najveće bitke, one za ozdravljenje.

Ova hrabra djevojčica napunila je tri godine 16. maja, a onu najveću bitku zajedno sa svojim roditeljima bije već godinu i po dana. Jedinu šansu njeni roditelji vide u transplantaciji koštane srži u klinici u Turskoj, za šta im je potrebno 150.000 evra, koje oni nemaju.

U borbi za svoje čedo, s namjerom da što prije dođu do lijeka, samoinicijativno su kontaktirali sa klinikama u inostranstvu iz straha da se zdravstveno stanje njihove kćeri ne pogorša. Majka Jelena Maksimović kaže za "Glas Srpske" da je saznanje da njihova djevojčica boluje od mukopolisahridoze tipa jedan za nju i supruga bilo veliki šok.

"Kada smo saznali da je Sara bolesna, bila sam u drugoj trudnoći. Iako je sve bilo neizvjesno, borili smo se i na svijet donijeli zdravu djevojčicu. U jednoj privatnoj klinici pohranili smo matične ćelije u nadi da pomognu našoj Sari", ispričala je Jelena.

Dodala je da je Sarino zdravstveno stanje stabilno, ali da prognoze ljekara ne obećavaju.

"Bolest je takva da nakon treće godine postepeno otkazuju organi, dijete gubi sluh i vid, prestaje da hoda, tako da je vrijeme ključno", ispričala je Jelena dodavši da iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS imaju odbijenicu za enzimsku terapiju, jer lijek koji je bio neophodan nije bio na listi.

U svojoj borbi Maksimovići su otišli i u Institut za majku i dijete u Beogradu, gdje su dobili mišljenje komisije za transplantaciju.

"Nakon procjene u Beogradu, gdje joj je rađen ILj test koji je u ovom slučaju presudan, a nije bio dovoljno dobar, nismo dobili preporuku za liječenje u inostranstvu, ali mi ne odustajemo od borbe. Kontaktirajući sa klinikama u inostranstvu dobili smo informacije iz Italije, Njemačke i Turske da bi oni prihvatili naše dijete da ga liječe", rekla je Jelena.

Sarin otac Perica Maksimović pojašnjava da im je u nalazu koji su dobili u Beogradu napisano da bi transplantacija imala više štete nego koristi, te da nisu dobili preporuku za liječenje u inostranstvu.

"Razgovarali smo sa direktoricom Fonda solidarnosti Jasminkom Vučković, odnijeli joj dokumentaciju, ali nismo podnijeli zahtjev. Jedan prijatelj uputio je dopis Kabinetu predsjednice RS Željke Cvijanović koja je obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći", ispričao je Perica.

Četvoročlana porodica Maksimović živi od jedne plate jer je stalno zaposlena samo Jelena. Iako su pokrenuli humanitarnu akciju da sakupe novac kako bi što prije otputovali u Tursku, Maksimovići kažu da će ovih dana uputiti i zvaničan zahtjev Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Jasminka Vučković ističe da je Fond solidarnosti u januaru dobio dopis iz Kabineta predsjednice kojim su Maksimovići tražili pomoć.

"Pozvali smo porodicu i dogovorili se da je najbolje da dobiju preporuku iz Genetskog savjetovališta da je Saru potrebno uputiti u Institut za majku i dijete, gdje će biti pregledana. Komisija Instituta je procijenila da je rizik od transplantacije mnogo veći od očekivanih efekata. Nakon toga razgovarala sam s njima i jedna od opcija bila je enzimska terapija", rekla je Vučkovićeva ističući da zahtjev za liječenje djevojčice nisu dobili.

Ona smatra da nije loše da dijete bude pregledano u još nekoj klinici u inostranstvu i da ta ustanova da kompletno mišljenje sa preporukama za dalje liječenje.

"Ukoliko dobijemo zvaničan zahtjev, sprovešćemo proceduru kao za svako dijete. U situacijama kada imate ovakvo konzilijarno mišljenje teško je preuzeti rizik jer ne znate kako će intervencija završiti", dodala je Vučkovićeva.

Apel za pomoć

Svi koji žele da pomognu porodici Maksimović novac mogu uplatiti na žiro račun Naše banke 5544020008431072, devizni račun Naše banke Bijeljina, filijala Brčko SWIFT kod PAVLABA22 IBAN: BA395542030004841056 na ime Perica Maksimović, Batkuša 10 BA-76230 Šamac. Direktan kontakt sa Pericom Maksimovićem može se uspostaviti na broj telefona 065/593-435.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije