Društvo

Sastanak nadležnih u Bihaću, migrantska kriza pogoršana snijegom

Sastanak nadležnih u Bihaću, migrantska kriza pogoršana snijegom
Foto: N.N. | Sastanak nadležnih u Bihaću, migrantska kriza pogoršana snijegom

BIHAĆ - Članovi Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH posjetili su danas migrantski kamp Lipa, nadomak Bihaća, a nakon toga održali sastanak na kojem je istaknuto kako se nadležne državne i entitetske institucije moraju aktivnije uključiti u rješavanje problema migrantske krize s kojom se suočava Unsko-sanski kanton.

Pomenutom sastanku prisustvovali su predstavnici institucija zaduženih za pitanje migracija, kao i zvaničnici Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća. 

"Svojim prisustvom u Bihaću želimo ukazati na katastrofalnu situaciju i činjenicu da se državne institucije još maćehinski odnose prema ovom problemu i da je teret cjelokupne krize pao na Federaciju BiH, tačnije tri njena kantona. Najviše ispašta Unsko-sanski kanton, a nakon njega Sarajevski i Tuzlanski. Ovo što se do sada radilo niti je dobro niti dovoljno i moramo poslati poruku kako nije u redu da samo pojedini dijelovi zemlje nose sav teret migrantske krize", kazao je Damir Mašić, predsjednik pomenute komisije.

On je istakao kako svojim odlukama ne mogu obavezati državne institucije, ali da mogu poručiti ko je odgovoran i ko ne radi svoj posao.

"Krajnje je vrijeme da se državni nivo suoči s posljedicama svojih loših odluka, a migrantska kriza mora biti ravnomjerno raspoređena na cijelu državu i oba njena entiteta", istakao je Mašić. 

Prema njegovim riječima, osnovno što se u ovome trenutku migrantima mora osigurati jeste krov nad glavom i hrana, kako bi se izbjegla moguća humanitarna katastrofa. Inače, situacija u kampu Lipa dodatno je pogoršana novim snježnim padavinama, tako da visina snježnog pokrivača dostiže i do pola metra. U ovome trenutku najvažnije je što su svi migranti smješteni u šatorima koje su podigli pripadnici Oružanih snaga BiH i oni se zagrijavaju toplotnim topovima, a za sve je osigurana hrana. Prema procjenama, u Lipi je trenutno smješteno oko 700 migranata, ali se pretpostavlja kako njih još oko 1.000 na području Bihaća i Velike Kladuše nemaju riješeno pitanje smještaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije