Društvo

Pratite nas na Google news

Sastanak vlasti i stručnjaka: Nema panike ni ako virus dođe u BiH

Sastanak vlasti i stručnjaka: Nema panike ni ako virus dođe u BiH
Foto: Tanjug/AP | Sastanak vlasti i stručnjaka: Nema panike ni ako virus dođe u BiH
Sanja Čakarević, Anja Matarugić

SARAJEVO, BANJALUKA - Korona virus, koji je stigao u bh. susjedstvo, okupio je danas na sastanku entitetske premijere, resorne ministre te predstavnike zdravstvenih ustanova iz RS i FBiH u Doboju, i tom prilikom je poručeno da nema mjesta panici, da su zdravstvene ustanove spremne da djeluju jer imaju testove, te da građani ne treba da prazne police u prodavnicama, niti apoteke, ali i da budu svjesni da virus neće izliječiti bijelim lukom.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, rekao je da su na sastanku dogovorili koordinaciju ako se pojavi slučaj virusa korona u BiH, te da što spremniji dočekaju ljude koji budu pozitivni na ovaj virus.

Dodao je da je zaključak sastanka da ne treba dizati paniku među građanima, kao i da se virus može kontrolisati ako se budu držali procedura koje se nalažu.

Apelovao je i na zbrinjavanje osoba s potencijalnim simptomima.

"Sve bolnice i zdravstvene ustanove širom BiH mogu takve slučajeve kontrolisati u svom području, a u kliničke centre da se upućuju pacijenti sa višim stepenom oboljenja", rekao je Višković.

Istakao je da je govora bilo i o hitnim nabavkama potrebnih materijala.

Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao je da su analizirali sve aspekte ovog problema, kao i ono šta vlade treba da urade ako dođe do epidemije.

"Ponoviću mišljenje ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića koji kaže da su svi testovi do sada bili negativni, ali da će jednog dana biti pozitivni i tu ne treba paničiti. Postao sam optimist nakon što sam saslušao sve naše stručnjake koji su puno radili na prediktivnom servisiranju ovog problema. Čuli smo da klinički centri dobro sarađuju i već je napravljen izolatorij", kazao je Novalić.

Istakao je da nema mjesta panici, čak i kada se pojavi virus korona u BiH.

"Nema mjesta za paniku, zdravstveni sistem u FBiH i RS odgovoriće na postavljene zadatke", rekao je Vlado Ðajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Dodao je da su tražili od vlada FBiH i RS da se obezbijedi što više testova za potencijalne pacijente.

"U ovakvim situacijama moramo održati zdravstveni sistem da funkcioniše. Jednostavno ne smijemo sve kapacitete preusmjeriti samo na odgovor na ovo pitanje i moramo obezbijediti da redovne procedure u zdravstvenom sistemu funkcionišu", kazao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Draženka Malićbegović, pomoćnica ministra civilnih poslova u Savjetu ministara BiH, navela je da su klinički centri koji imaju osposobljene laboratorije već dobili testove.

Na nekadašnjoj lokaciji Klinike za plućne bolesti u centru Banjaluke u narednim danima biće adaptiran prostor za karantin lica kod kojih postoji sumnja na zarazu virusom korona, a zasad je riječ o kapacitetu od 50 kreveta, saopšteno je Srni iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

Prema podacima zavoda za javno zdravlje, u BiH nema oboljelih od ovog virusa, a trenutno je pod zdravstvenim nadzorom 35 osoba koje su bile na područjima zahvaćenim ovim virusom i niko od njih zasad nema simptome ove bolesti.

U FBiH je trenutno pod nadzorom 28, a u RS sedam osoba.

U Kriznom štabu Tuzlanskog kantona danas su potvrdili da je vozač kamiona iz Tuzle, koji se javio u ambulantu nakon što se proteklog vikenda vratio iz Venecije, negativan na virus korona.

"Osim ovog pacijenta, u Gračanici se doktorima javila i djevojčica sa roditeljima koja je takođe bila u Italiji, ali zasad nema simptome bolesti te joj je preventivno predložena samoizolacija", rekli su u Kriznom štabu TK.

Na zasjedanju Štaba za vanredne situacije grada Trebinja je potvrđeno da nema nijedan slučaj ni sa sumnjom na virus korona, ali s obzirom na neposrednu blizinu granica sa Crnom Gorom i Hrvatskom, preduzimaju se sve mjere opreza.

Dežurni epidemiolog Kantona Sarajevo potvrdio je danas za "Nezavisne" da niko od učenika, kao ni direktor Osnovne škole "Grbavica II" Sarajevo, koji su se prije nekoliko dana vratili s izleta u Italiji, nema simptome virusa korona te da su u samoizolaciji.

Nakon održane sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Banjaluci, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da u ovom gradu nema oboljelih od ovog virusa.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da se ovoj ustanovi javilo 28 osoba koje su boravile u Italiji i pokrajinama u kojima je proglašena epidemija virusa korona, te niko od njih nema te simptome.

Dok je u Hrvatskoj danas potvrđen drugi slučaj oboljelog od ovog virusa, u Srbiji nema oboljelih, a dva državljanina ove zemlje su pozitivna na virus korona i nalaze se na kruzeru "Diamond Princess". U Crnoj Gori su 184 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom i osjećaju se dobro.

Provjera putnika na aerodromima

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je postavljen punkt Federalne sanitarne granične inspekcije, na kojem putnici popunjavaju upitnik koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje.

"Takođe se uzimaju informacije koje obuhvataju mjesto i adresu namjeravanog boravka u BiH, broj osoba, razdoblje boravka te kontakt telefon", rekli su na ovom aerodromu.

Milan Račić, direktor "Aerodroma RS", rekao je da svim pristiglim putnicima na aerodrom Banjaluka mjere temperaturu.

"Sarađujemo sa nadležnim institucijama, pratimo njihove procedure i vršimo mjerenje temperature putnika. Nismo imali zabilježenih slučajeva putnika koji pokazuju simptome prehlade ili gripa", rekao je Račić za "Nezavisne".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije