Društvo

Sava zaplavila zemljište u blizini kuća u Gradišci: Voda ušla u nekoliko podruma u naselju Senjak

Sava zaplavila zemljište u blizini kuća u Gradišci: Voda ušla u nekoliko podruma u naselju Senjak
Foto: Avaz.ba | Sava zaplavila zemljište u blizini kuća u Gradišci: Voda ušla u nekoliko podruma u naselju Senjak

GRADIŠKA - Na području Gradiške rijeka Sava je zaplavila nebranjeno područje i poljoprivrdno zemljište u blizini desetak kuća u selima Bistrica i Gašnica, izjavio je šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević.

On kaže da je na tom području Sava nadošla na 30 centimetara do magistalnog puta Gradiška - Kozarska Dubica. 

"Vodostaj Save u Gradišci dostigao je nivo od 794 centimetra i u proteklih par sati je u stagnaciji ili blagom porastu", rekao je Knežević i podsjetio da se na 730 centimetara proglašava vanredna odbrana od poplava. 

Sava je u petak u podne imala vodostaj od 770 centimetara. 

Knežević je podsjetio da je od četvrtka, 15. marta, na snazi drugi stepen vanrdne odbrane od poplava, što znači da su u pripravnosti svi subjekti koji učestvuju u zaštiti i spasavanju. 

On je naglasio da visok nivo Save najviše problema čini na crpnoj stanici "Kej" i da su od Republičke uprave Civilne zaštite nabavili dodatne dvije pumpe, od kojih je jedna već instalirana. 

Knežević je dodao da pokušavaju da ojačaju kapacitet crpne stanice "Kej" kako ne bi došlo do plavljenja podrumskih prostorija u naselju Senjak, što se često dešava kada Sava bude na ovom nivou i kada se poveća nivo podzemnih voda koje prodiru u kanalizacioni sistem. 

"Dodatni problem pravi i kiša koja pada, ali najavljeno je da bi trebala prestati do 21 sat i nadam se da do tada neće biti većeg plavljenja u podrumima u naselju Senjak, gdje za sada ima slučajeva blagog prodiranja vode u podrume pojedinih kuća", rekao je Knežević. 

Komunalno preduzeće "Vodovod" Gradiška ranije je upozorilo građane u naselju Senjak da obezbijede pumpe za odvod oborinskih i pozemnih voda iz podruma i uklone vrijedne stvari, jer pri izrazito visokom vodostaju Save i podzemnih voda crpna stanica "Kej" ne može da prepumpa toliku količinu vode iz kanalizacionog kolektora, u koji dodatno prodiru podzemne i oborinske vode. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije