Društvo

Savanović: Pridržavati se Zakona o zaštiti na radu

Savanović: Pridržavati se Zakona o zaštiti na radu
Foto: N.N. | Savanović: Pridržavati se Zakona o zaštiti na radu

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović apelovao je da se poslodavci i radnici u Srpskoj pridržavaju zakonske regulative iz oblasti zaštite na radu, čime će doprinijeti smanjenju nesreća na poslu svih kategorija.

Savanović je u izjavi Srni izrazio duboku zabrinutost zbog sve češćih smrtnih slučajeva radnika na građevinama u Republici Srpskoj.

"Zakon o zaštiti na radu i pravilnici su veoma jasni i obavezujući za poslodavce i radnike. Kada bi se pridržavali propisanih normi, nesreće na poslu, kao i zdravlje zaposlenih bili bi sigurno na zavidnom nivou", rekao je Savanović.

On je ukazao na potrebu da nadležna inspekcija češće kontroliše rad u rizičnim oblastima kao što je građevinarstvo.

Savanović je napomenuo da je Zakonom o zaštiti na radu regulisana opšta obaveza poslodavca kroz preventivne mjere kada je riječ o bezbjednosti i zdravlju na radu, između ostalog, u građevinarstvu.

Prema njegovim riječima, Zakonom o zaštiti na radu preventivne mjere u ostvarivanju zaštite i zdravlja na radu obezbjeđuju se primjenom savremenih tehničkih, ergonomskih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, organizacionih i drugih mjera i sredstava za otklanjanje rizika od povređivanja i oštećenja zdravlja zaposlenih ili njihovog svođenja na najmanju moguću mjeru.

Savanović kaže da se smanjivanjem potencijalnih uzroka rizika u radnoj sredini sprečavaju nesreće i povrede koje proizlaze, povezane su ili se dešavaju tokom rada.

On je dodao da je, osim Zakonom, ova materija regulisana i Pravilnikom o preventivnim mjerama za bezbjedan i zdrav rad na radnom mjestu i Pravilnikom o preventivnim mjerama za bezbjedan i zdrav rad pri korišćenju sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić apelovala je da Zakon o zaštiti na radu poštuju poslodavci i izvođači radova u građevinskom sektoru, gdje su u posljednjih mjesec dana poginula četiri radnika.

Vrabičićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je u 2016. godini u građevinskom sektoru poginulo 10 radnika, u 2017. godini osam, a u avgustu ove godine četiri.

Ona je ukazala na potrebu jačih kontrola inspekcijskih organa na građevinskim objektima, kao i da zaposleni skrenu pažnju poslodavcu na sve nepravilnosti na objektu gdje rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije