Društvo

Savčić: Stradanje banjalučkih beba pokazalo namjeru srpskih neprijatelja

Savčić: Stradanje banjalučkih beba pokazalo namjeru srpskih neprijatelja
Foto: N.N. | Savčić: Stradanje banjalučkih beba pokazalo namjeru srpskih neprijatelja

BANJALUKA - Predsjednik Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da stradanje 12 banjalučkih beba 1992. godine, nažalost, najbolje svjedoči o namjeri tadašnjeg neprijatelja i dijela međunarodne zajednice o tome kakvu su sudbinu namijenili srpskom narodu.

"Treba se zapitati šta bi se u krajnjem slučaju desilo srpskom narodu da u proteklom ratu nije bilo jedinstva, odlučnosti i hrabrosti srpskih boraca", rekao je Savčić Srni.

Povodom obilježavanja 26 godina od stradanja 12 beba, Savčić je istakao da ovaj tragičan događaj stradanja djece u Banjaluci treba obilježavati, jer ako na planeti ima nedužnih, onda su to sigurno tek rođeni.

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci i kod spomen-obilježja "Život" u centru Banjaluke danas je obilježeno 26 godina od stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka zbog nedostatka kiseonika.

Poštu banjalučkim bebama odali su kod spomen-obilježja "Život" i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna 1992. u Banjaluci je umrlo 12 beba, koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Povodom 26 godina od ove velike tragedije za srpski narod, Organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka rekonstruisala je spomen-obilježje "Život" koji je podignut u znak sjećanja na "12 zvjezdica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije