Društvo

Savez sindikata RS: Poslodavci da zaštite radnike tokom vrućina

Savez sindikata RS: Poslodavci da zaštite radnike tokom vrućina
Foto: Ilustracija | Savez sindikata RS: Poslodavci da zaštite radnike tokom vrućina

BANJALUKA - Savez sindikata Republike Srpske apelovao je na poslodavce čiji radnici rade na otvorenom da izvrše preraspodjelu radnog vremena radi vrućine, odnosno da u periodu kada temperatura dostiže maksimum, prekinu sa radom kako bi zaštitili zdravlje zaposlenih i spriječili eventualne nezgode.

Poslodavci, čiji zaposleni rade u zatvorenom dužni su tokom perioda visoke temperature obezbijediti adekvatne uslove, odnosno klimatizovane prostorije i zaštitnu opremu, saopšteno je iz Saveza. 

Savez sindikata poziva Inspektorat Republike Srpske da pojačano vrši kontrolu primjene Zakona o zaštiti i zdravlja na radu, kako bi radnici bili zaštićeni, te kako bi bile izbjegnute štetne posljedice i za zaposlene i za poslodavce. 

Prethodno je i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apeluje da svi poslodavci, zbog izuzetno visoke temperature vazduha, preraspodijele radno vrijeme i tako zaštite zdravlje radnika. 

U saopštenju se podsjeća da međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterijume izvođenja radova u uslovima visoke teperature, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. 

U Republici Srpskoj danas je sunčano i veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom do 37 stepeni Celzijusovih, a meteorolozi za sutra i u srijedu, 3. jula, prognoziraju 36, odnosno 33 stepena Celzijusova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije