Društvo

Savez sindikata RS izbore dočekuje podjeljen: Šest sindikata i dva kandidata

Savez sindikata RS izbore dočekuje podjeljen: Šest sindikata i dva kandidata
Foto: Ilustracija | Savez sindikata RS izbore dočekuje podjeljen: Šest sindikata i dva kandidata

TESLIĆ - Savez sindikata RS današnje izbore dočekuje podjeljeniji nego ikad jer jedna frakcija podržava aktuelnu liderku Ranku Mišić, dok druga upravo nju smatra krivom za većinu lošeg što se događa radnicima u RS i zbog toga ne želi da je ponovo vidi na čelnoj poziciji.

Ukoliko bi Mišićeva ostala na čelu SSRS, izgledno je osnivanje još jednog sindikata.  Mišićeva je juče u toku dana bila jedini prijavljeni kandidat za mjesto predsjednika Sindikata, dok će ime sigurno još jednog, a po nekim pričama čak i dva protivkandidata biti objavljeno danas, tik prije kongresa u Tesliću. Iako imena potencijalnih protivkandidata brižno čuvaju, "Nezavisne" nezvanično saznaju da se radi o Tani Peuliću, predsjedniku Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, koji ranije nije želio da komentariše te navode. Isti izvor kaže da bi Sindikat policije mogao da ima svog kandidata.

U tom slučaju glasanje bi bilo tajno, za razliku od situacije kada su samo dva kandidata u opticaju. Tada se novi predsjednik bira aklamacijom. "Ime našeg kandidata neće biti objavljeno do samog kongresa zbog pritisaka i uticaja koji se vrši na delegate od strane gospođe Mišić. Svi izvršni sekretari na području RS imali su obavezu da lobiraju za nju", ustvrdio je juče Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Prema njegovim riječima, šest granskih sindikata danas će udruženo nastupiti protiv Ranke Mišić.

"Smatramo da će rad delegata ovih šest granskih sindikata opredijeliti ostale za promjenu prvog čovjeka SSRS jer ćemo iznijeti valjane argumente o tome kako se radilo do sada", kaže Marić.

On dodaje da je Sindikat uprave, uprkos tome što ima 9.500 članova, bio izostavljen u toku pripreme za izbore.

"Izostavljeni smo iz svega, čitave organizacije, nismo čak imali ni kongresna dokumenta, a kad smo uspjeli doći do njih onda nam je bilo jasno zbog čega je tako. U njima je Ranka Mišić optužila Sindikat uprave, medije, predsjednika RS, nezaposlene za neuspjeh štrajka zbog novog Zakona o radu. Svi su krivi osim nje i Sindikata", govori Marić.

Mišićeva nije bila raspoložena za komentar povodom optužbi na njen račun.

"Ako je to jedino što želite da me pitate - nemam komentar. Izbori su demokratsko pravo i nema smisla da komentarišem, pogotovo kad sam ja kandidat", kratko je rekla Mišićeva.

Rezervisan je bio i Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa, koji je rekao da ima određenih struja koje su za promjenu predsjednika, ali da je bolje sve priče ostaviti za izbore.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, ubijeđen je u pobjedu Mišićeve. Njoj predviđa 80 odsto glasova, što je značajna cifra kada se uzme da pravo glasa ima 119 delegata.

"Kad dođeš do toga da na dan izbora tražiš kandidata - onda tu nema šta govoriti. Svjesni su oni da nemaju šta da traže, ali sebi prave poziciju za neke buduće korake jer je Uprava pred izlaskom iz SSRS. Ako je neko ozbiljno mislio da uđe u priču, onda je trebalo da počne sa svim prije tri mjeseca", ističe Gnjatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije