Društvo

Pratite nas na Google news

Savjet ministara odobrio lokaciju za izmještanje migranata

Savjet ministara odobrio lokaciju za izmještanje migranata
Foto: Anadolija / Ilustracija | Savjet ministara odobrio lokaciju za izmještanje migranata
Fena

SARAJEVO - Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine izjavio je da je određena nova lokacija i dato zeleno svjetlo za izmještanje migranata koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona.

Prema njegovim riječima, ona se nalazi na sedam kilometara od Bihaća - mjesto Vučjak, a za nju je zeleno svjetlo dao Savjet ministara Bosne i Hercegovine. Mektić je rekao da su komesaru policije USK ponuđene dodatne policijske snage kako bi se lakše održavao mir u cijelom kantonu - ali taj prijedlog je odbijen.

Iz Vlade USK najavljeno je i to da će od sutra biti uveden kućni red u privremenim prihvatnim centrima, odnosno regulisano kretanje migranata i izbjeglica u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Vučjak, gdje bi takođe sutra trebalo da budu izmještene osobe za koje trenutno nema smještajnih kapaciteta u Privremenom centru "Bira".

"Krećemo s provedbom svih mjera u cilju poboljšanja sigurnosne situacije na području kantona. Uprava policije u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i UNHCR-om priprema kućni red za prihvatne centre i oni će vjerovatno biti na snazi od sutra. Više informacija o satnici i tačnim uslovima kućnog reda imat ćemo kada policija završi sve pripreme. Pojačali smo inspekcijski nadzor iznajmljivanja privatnih smještaja licima bez dokumenata, a naravno nastavit ćemo tražiti anagažman ili barem pomoć od Vijeća ministara BiH", riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Od jutros se radi i na adaptaciji lokacije Vučjak, odnosno dovođenju vode, postavljanju šatora i pripremi volontera Crvenog križa za prijem migranata i izbjeglica.

"Osiguravamo vodu, smještaj i hranu i pružit ćemo ljudima definitivno humanije i bolje uslove od onih kojih imaju ispred Bire i po javnim površinama. Jednostavno, neću više dozvoliti dizanje šatora po gradu. U stalnom sam kontaktu s predstavnicima Evropske unije i pokušat ćemo zajedno naći najbolje rješenje", rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ponovljeno je i da će se od Željeznica Federacije BiH tražiti da prestane s transportom ljudi bez ikakvih dokumenata u Bihać, odnosno od ostalih policijskih agencija u državi da redukuje kretanje migranata i izbjeglica prema ovom dijelu BiH.

Podsjećamo, Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici donijela je zaključak u vezi pogoršane bezbjednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije na području Unsko-sanskog kantona, zbog sve većeg priliva ilegalnih migranata na podrućje Unsko-sanskog kantona, a zbog izostanka djelovanja institucija viših nivoa vlasti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije