Društvo

Sedam dana čekaju na zamjenu guma

Sedam dana čekaju na zamjenu guma
Foto: N.N. | Sedam dana čekaju na zamjenu guma

BANJALUKA - U servisima za prodaju i montažu guma trgovci i montažeri imaju pune ruke posla, dok vozači zamjenu guma na svojim četvorotočkašima čekaju i po sedam dana.

U auto-servisu ASD kažu da imaju pune ruke posla, da je za zamjenu guma sve popunjeno za ovu sedmicu i da se na red dolazi iduće sedmice.

"Velika je gužva, ljudi u drugim servisima dobijaju brojeve, kod nas nema brojeva, ali se naručuje. Ako želite sada da se naručite za zamjenu guma, možete je očekivati u srijedu, a i tad kad dođete morate malo sačekati. Moguća je i ranija zamjena ako bi neko odustao", rekli su u ASD-u.

Mario Menegoni, montažer guma u auto-centru "Merkur", kaže da su gužve velike, pa zamjenu vrše po brojevima koje dijele ujutro, a čekanje zavisi od vremena kada mušterija dođe.

"Sve zavisi od toga kada mušterija dođe. Ako dođe rano ujutru, prije bude gotovo. Oni dođu čak u sedam ujutru da bi uzeli broj i stigli danas na red. Jutros su podijeljeni svi brojevi do devet sati. Brojevi se podijele ujutru i ispune se termini za današnji dan, pa onaj ko dođe u podne treba po broj da dođe sljedeće jutro kako bi u toku tog dana zamijenio gume", rekao je danas Menegoni.

Njegova preporuka je da se gume zamijene na vrijeme, na mijenjanje treba doći bar deset dana prije 15. novembra, kada stupaju zimski uslovi vožnje i od kada je obavezna zimska oprema.

"Gužva je već deset dana, a moja procjena je da će biti još pet-šest dana. Cijene guma su slične prošlogodišnjim, a najviše se prodaje srednja klasa gume sava, a za jača auta prodaju se poznatiji brenovi", kaže Menegoni.

Dušan Jerković iz Lazareva kaže da je gume kupio prethodni dan, a sljedeći došao u pola osam kako bi uzeo broj za montiranje.

"Imam broj 37 i evo još čekam. Broj sam uzeo u pola osam ujutru, a sada je pola jedan, ali evo brzo ću doći na red. Navala je po svim servisima, moramo čekati jer nam ništa drugo ne preostaje", rekao je juče Jerković.

Mirko Alaša iz Laktaša, koji je u kupovinu u auto-centar "Merkur" došao juče oko 13.30, kaže da je kupio gume bez montaže.

"Dobio sam gume odmah, gužva je ogromna, pa se nadam da ću naći drugog vulkanizera da ih zamijenim. Ovdje se naručuje po brojevima, otprilike kažu u koje vrijeme da dođete i kad dođeš u zakazani termin čeka se pola sata do sat. Gužve su velike zbog besplatne montaže u većim centrima", rekao je Alaša.

Iako je kupio gume prije 15. novembra, Duško R. iz Lauša nije ih uspio namontirati, jer su sve vulkanizerske radnje rezervisane.

"Taj dan kada sam ih kupio nisam mogao doći na red. Stavio sam ih u auto i krenuo redom od jedne do druge radionice da platim montiranje, ali niko nije mogao da me primi, tako da su gume ostale u autu", priča Duško R.

U šali dodaje da će u slučaju da ga kontroliše policija rado pokazati gume, koje mu stoje u gepeku i preklopljenom sicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije