Društvo

Pratite nas na Google news

Sedam opština odolijeva kreditima

Sedam opština odolijeva kreditima
Foto: N.N. | Sedam opština odolijeva kreditima
Ljiljana Radić

RUDO, STANARI - Ukupno sedam opština u RS prošlu godinu je finansijski zaokružilo bez kredita, ali to ne znači da će u budućnosti ostati tako jer neke od njih ne isključuju da će da se zaduže kako bi riješile pitanje vodosnabdijevanja i novog zapošljavanja.

Od ukupno 64 jedinice lokalne samouprave u RS, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Rudo, Srebrenica, Šekovići i Stanari krajem prošle godine nisu imali direktno kreditno zaduženje, potvrđeno nam je iz Ministarstva finansija RS, koje izdaje saglasnosti u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS.

"Kredita nemamo, ali smo planirali investiciju sljedeće godine da do svakog građanina dođe pitka voda kako biso taj problem sistemski riješili", kazao je Dušan Panić, načelnik Stanara, najmlađe opštine u RS.

Zbog pitke vode postoji mogućnost da kreditnu pozajmicu u narednom periodu uzme i opština Vukosavlje, koja takođe nije dosad imala kreditne obaveze.

Dejan Jović, zamjenik načelnika opštine Vukosavlje, kaže da je njihov budžet za ovu godinu oko 2,3 miliona KM, te da rashode planiraju na osnovu dobro isplaniranih prihoda i da zasad nemaju niti dugovanja niti kreditnih zaduženja.

"Najznačajnije kapitalne projekte smo realizovali u saradnji s Vladom RS. Definitivno ono za šta bismo se zadužiti je projekat vodovoda, jer se sada snabdijevamo vodom iz modričkog vodovoda i nastojimo napraviti svoj. Za to smo planirali, ukoliko nađemo izvorište vode, da se kreditno zadužimo kako bismo uspostavili novu vodovodnu mrežu", kazao je Jović.

Milka Ivanković, načelnica opštine Istočni Drvar, koja takođe nema kredita, rekla je za "Nezavisne" da oni spadaju u red izrazito nerazvijenih opština, ali ne zato što nisu finansijski stabilni već zato što u proteklim godinama ništa nije urađeno da ona uđe među razvijenije opštine.

"Opština je nastala Dejtonskim sporazumom i urbani dio je ostao u FbiH, a ruralni dio pripao je RS. Potrebno je dosta ulaganja da bi ona postala razvijenija. Naši prihodi od šume i indirektnih poreza su solidni, ali nismo išli na ta kreditna zaduženja jer se bojimo da ne bismo mogli ispunjavati obaveze. Kod nas zima dugo traje, tih šest mjeseci prihodi su slabi od eksploatacije šume i nismo stabilni da bismo se mogli zadužiti", rekla je Ivankovićeva.

Napominje da bi možda podigli kredit zbog najvažnijeg projekta, a to je zapošljavanje, ali samo ukoliko bi imali neku garanciju da će obaveze redovno biti izmirivane.

I opština Rudo može se pohvaliti da nema nikakvih zaduženja niti dugovanja.

"Budžet nam je oko 4,5 miliona KM i pokušavamo da utrošimo onoliko koliko imamo. Uspijemo da uštedimo i značajno investiramo u kapitalne projekte", rekao je za "Nezavisne" Rato Rajak, načelnik opštine Rudo.

Na pitanje na koji način ostvaruju uštede Rajak napominje da imaju naknadu od HE iz Višegrada te da 30 odsto te naknade ide za kapitalnu infrastrukturu.

Pored toga, kaže da vode računa o broju zaposlenih u administraciji i jedna su od rijetkih opština koje nemaju veliki višak zaposlenih.

"Imamo 34 radnika u opštinskoj administraciji odnosno pet radnika viška", rekao je Rajak i istakao da se sve plate redovno isplaćuju.

Lokalne jedinice bez kredita

  1. Rudo
  2. Stanari
  3. Šekovići
  4. Vukosavlje
  5. Srebrenica
  6. Istočni Drvar
  7. Istočni Mostar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije