Društvo

Sedmica Crvenog krsta: Organizacija koja pomaže zavisi od milostinje

Sedmica Crvenog krsta: Organizacija koja pomaže zavisi od milostinje
Foto: Ilustracija | Sedmica Crvenog krsta: Organizacija koja pomaže zavisi od milostinje

BANJALUKA, SARAJEVO - Sedmicu Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, udruženja Crvenog krsta/križa u BiH ne dočekuju na mjestu koje im i pripada. Nalaze se u nepovoljnom položaju, te se planira promjena zakona, kojim će se kvalitetnije regulisati njihov položaj, a tim i njihov način finansiranja.

Đoko Mihajlović, generalni sekretar Crvenog krsta RS, kaže da Crveni krst RS ima 66 organizacija. On ističe da dobijaju sredstva iz budžeta u vidu grantova, ali da su ona nedovoljna.

"Crveni krst što se tiče opštinskih i gradskih organizacija dobija grant sredstva, tako da sve zavisi od milosti lokalnih uprava. Finansiramo se grant sredstvima i imamo program koji smo dobili od Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a to je održavanje kurseva prve pomoći za buduće vozače, te se na taj način krpimo", rekao je Mihajlović.

On je rekao da se radi na donošenju novog zakona o položaju i ovlaštenjima Crvenog krsta, koji bi regulisao i nove izvore finansiranja.

"Pričamo o tome da nam se garantuje neki procenat iz budžeta lokalnih uprava, a ne da budemo u milosti pojedinca. Primjera radi, opštine koje imaju budžet do 10 miliona KM da izdvajaju 0,5 odsto za Crveni krst, do 20 miliona KM 0,3 odsto, te na primjer budžeti sa više od 20 miliona 0,2 odsto. Na taj način bi se, na primjer, skromno riješio izvor finansiranja iz budžeta gradova i opština", kaže Mihajlović.

On ističe da bi time obogatili svoje programe i projekte, te s obzirom na to da imaju desetine hiljada članova i volontera, imali bi ih čime poslati na određena mjesta.

Dodaje da nije važno kako su registrovani, već kako se država odnosi prema njima.

Eneida Višo, sekretar Crvenog križa Kantona Sarajevo, kaže da Sedmicu Crvenog krsta/križa obilježavaju mnogobrojnim aktivnostima, poput upozoravanja na opasnosti od mina, podjelom prehrambenih paketa i mnogim drugim akcijama.

"Crveni križ kod nas nije priznat onako kako bi trebalo, to je inače humanitarna organizacija koja ima veliku tradiciju, nosilac je mnogih akcija, radimo u službi zaštite i spašavanja, ali nas država ne prepoznaje. Registrovani smo kao i sva ostala udruženja u BiH, tako nas je država svrstala i kao takvi se borimo za svoj status u društvu", rekla je Višo za "Nezavisne".

Ona kaže da bi se registrovanjem Crvenog krsta/križa kao humanitarne organizacije sve podiglo na viši nivo, te bi se povećao njihov značaj i uloga u društvu, prvenstveno zbog toga ako bi bili finansirani iz budžeta.

Željkica Ilić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, kaže da Crveni krst nije našao svoju pravu ulogu u društvu i da nije smješten tamo gdje pripada.

"Svi znamo šta je Crveni krst i od kakvog je značaja, posebno u vanrednim situacijama. Mi u Banjaluci nismo na nivou budžeta grada, nemamo siguran izvor finansiranja, zavisimo od milosti dobrih ljudi, to nikako nije dobro. Donatora ima, ali to je nedovoljno za sve naše aktivnosti. Nekada smo dobijali blizu 100.000 KM od grada za programske aktivnosti, mimo javne kuhinje", rekla je Ilićeva.

Ona kaže da su prestali dobijati sredstva iz budžeta jer su od nadležnih dobili odgovor da za njih treba da se bore kroz projekte.

"Slažem se s tim da treba da se borimo, ali Crveni krst ne može da bude svrstan u koš sa mnogim drugim nevladinim organizacijama i udruženjima, on mora da ima svoje mjesto u budžetu. Mnoga udruženja budu formirana preko noći, ostvare svoje interese i gase se, dok Crveni krst postoji više od 150 godina", kaže Ilićeva.

Ona ističe da bez obzira na sve poteškoće i probleme u vezi s finansiranjem, i dalje svoje programske aktivnosti po kalendaru odrađuju u toku godine.

Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa BiH, kaže da u ovom mandatu žele da dođu do novog zakona, gdje bi definisali poziciju i status.

Prijem kod ministra

Povodom obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić primio je  u petak u svom kabinetu na sastanku predsjednika Crvenog krsta Republike Srpske Branu Dursuna i generalnog sekretara ove organizacije Đoku Mahajlovića.

Predstavnici Crvenog krsta s ministrom su razgovarali o aktivnostima u okviru obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta i informisali ministra da su u planu posjete porodilištima, posjete ustanovama socijalne zaštite, takmičenja u pružanju prve pomoći, akcije dobrovoljnog davanja krvi, brojna predavanja, okupljanja volontera itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije