Društvo

Sedmogodišnjak pobijedio gradonačelnika

Sedmogodišnjak pobijedio gradonačelnika
Foto: N.N. | Sedmogodišnjak pobijedio gradonačelnika

​DOBOJ - Obojica su od svog djeda naučila da igraju šah, jedan ima sedam, a drugi 38 godina, mlađi igrač je drugi razred osnovne škole, a stariji je gradonačelnik Doboja, tako se najlakše mogu predstaviti učesnici neobičnog šahovskog meča koji su Đorđe Lukić i Boris Jerinić odigrali u Gradskoj upravi Doboj.

"Preznojio sam se (smijeh)... Ja sam imao tu čast da odigram dvije partije, jednu me pobijedio, jednu sam uspio izvući remi... Nisam majstor, ali snađem se", izjavio je Jerinić, koji je igrao crnim figurama.

Njegov protivnik Đorđe na pitanje da li gradonačelnik zna da igra šah stidljivo odgovara: "Zna igrati šah. Bilo je dobro igrati."

Kada smo ga upitali da li nekada izgubi, kaže: "Nekad, ali se ne naljuti kada izgubi", te otkriva da podjednako voli da igra i crnim i bijelim figurama.

Djed Sretko je najzaslužiji što je Đorđe već sa četiri godine zavolio šahovsku tablu, otkriva njegov otac Dejan, jer ga je čuvao dok su roditelji na poslu, a sada u porodici gotovo da nema dostojnog protivnika.

"Prvi put mu je pokazao potez, i to je bio jedini put kada mu je pokazao, odmah je upamtio sve, počeo da se interesuje za šah", priča Dejan.

Dodaje da je Đorđe sa nepunih pet godina upisan u Šahovski klub "Sloga" Doboj i da je tu šahovsku školu vodio trener Dražen Radojčić, od kojeg je naučio sve što danas zna o šahu.

"On ga je uveo u svijet profesionalnog šaha. Jako slabo igram, amaterski, supruga nikako. Već dvije godine me pobjeđuje, tako da uopšte ne igramo šah, nije interesantno, mnogo sam slabiji protivnik i nisam adekvatan za igru", iskren je Dejan.

Đorđe je član Šahovskog kluba "Mladost" iz Teslića u kojem, kaže njegov otac, ima dostojne protivnike.

"Najvažnija za djecu je motivacija. Kada imate od koga da izgubite, znači da imate motiv da napredujete, da se usavršavate i da stalno želite da budete bolji. Nije dobro kada dijete nema s kim da igra, kada je od svih bolji, to već nije dobro za njegov profesionalni razvoj", smatra Dejan.

Sedmogodišnji dječak već danas nastupa na republičkom takmičenju u Bijeljini, potom slijedi državno u njegovoj uzrasnoj kategoriji, a njegov krajnji cilj je odlazak na Evropsko šahovsko prvenstvo u Bratislavi.

"Prošle godine je bio drugi u BiH. Sada je uvježban, spreman i ja sam siguran da će osvojiti prvo mjesto u BiH, samim time se plasirati na Evropsko prvenstvo", rekao je Jerinić i dodao da je Gradska uprava simboličnim finansijskim sredstvima podržala odlazak sedmogodišnjaka na predstojeća takmičenja.

Brojne diplome, pehari i nagrade koje su roditelji donijeli na susret sa gradonačelnikom svjedoče o velikim uspjesima mališana koji je tokom meča pojedine poteze povlačio ni ne gledajući u šahovsku tablu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije