Društvo

Sejdić: Naše mjesto pod suncem je u BiH

Sejdić: Naše mjesto pod suncem je u BiH
Foto: Arhiva | Sejdić: Naše mjesto pod suncem je u BiH

SARAJEVO - Dervo Sejdić, predsjednik Udruženja "Kali Sara - Romski informativni centar", ističe da se na današnji dan prije 50 godina održao 1. svjetski kongres Roma u Londonu od 8. do 12. aprila 1971. godine.

"Prvi predsjednik svjetske organizacije Roma bio je Slobodan Berberski, istraživač i novinar koji je 1969. godine objavio rad pod nazivom 'Romi traže mjesto pod suncem', kojim je zahtijevao da tadašnje jugoslavenske vlasti prihvate izraz Rom umjesto izraza Cigan", prisjetio se Sejdić za "Avaz" i dodao da se od 1971. godine riječ Rom koristi u svim političkim, društvenim i kulturnim diskursima.

Naglasio je da je u Bosni i Hercegovini romski nevladin sektor započeo tokom 1994. godine pokret za prava, a da je u posljednjih nekoliko godina napravljen određeni napredak kada su u pitanju nagomilani problemi poput diskriminacije, segregacije, socijalne, političke i kulturne isključenosti.

"Ti problemi su došli do izražaja u momentu kada je BiH odlučila da krene na put ka Evropskoj uniji, u proces demokratizacije, u proces socijalne, ekonomske, političke i svake druge integracije. Na tom putu BiH je prihvatila obaveze da provede reforme te u okviru toga poboljša situaciju kada je u pitanju romska zajednica u BiH", kazao je Sejdić.

Ističe da je BiH napravila vrlo značajne korake te da ne treba zaboraviti da su usvojeni Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o ravnopravnosti polova.

"Ta dva zakona su dosta doprinijela u smanjivanju obima diskriminacije nad Romima. Naravno, diskriminacija je do te mjere proširena da će trebati još mnogo godina da bi se svela na minimum, a ukidanje ne treba utopijski ni posmatrati", istakao je Sejdić.

Na pitanje jesu li Romi pronašli svoje mjesto pod suncem, Sejdić odgovara:

"Naše mjesto pod suncem nas rođenih u BiH jeste BiH. Ali ni sunce ne grije svaki dan ni na svakom mjestu. Tako da Romi imaju svoje mjesto pod suncem koje, nažalost, varira u grijanju. Tu, prije svega, mislim na lokalne vlasti koje se još pozivaju i ohrabruju da preuzmu obavezu na socioekonomskoj i kulturnoj integraciji Roma, koji vrlo stidljivo, nevoljno pristupaju izmjeni općinskih statuta u smislu osiguranja političke pozicije za pripadnike nacionalnih manjina".

On je dodao da je još mnogo obaveza pred BiH da razvojem antidiskriminacionih politika poboljša status romske populacije u BiH i time ispuni uvjete za EU. 

"Kada govorimo o 14 zahtjeva EU, ne mogu se zaobići ljudska prava i njihovo poštivanje", kazao je Sejdić.

Širom svijeta danas se (od 1971. godine) obilježava Međunarodni dan Roma. Te godine je donesena odluka o romskoj zastavi i himni "Đelem, đelem" (Idem, idem).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije