Društvo

Seksualna iznuda posebno tabu u manjim sredinama

Seksualna iznuda posebno tabu u manjim sredinama
Foto: Ustupljena fotografija | Seksualna iznuda posebno tabu u manjim sredinama

BOSANSKO GRAHOVO - Ulična akcija u okviru kampanje "Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!" je održana u Bosanskom Grahovu, u organizaciji Helsinškog parlamenta građana Banjaluka i Udruženja građanki (žena) Grahovo.

"Stanovnice i stanovnike ovog malog mjesta, koje se nalazi u sastavu Kantona 10, smo upoznali sa ovom vrstom koruptivnog djela, ciljevima kampanje i potrebom uvođenja pojma seksualne iznude u zakone i antokoruptivne strategije. Razgovarali smo o važnosti prepoznavanja seksualne iznude kao spoja seksualnog uznemiravanja i korupcije i važnosti prijavljivanja, te zaštite i podrške koje bi sve žrtve trebale imati. Seksualno iznuđivanje (sextortion) je rodno određeni oblik korupcije, koji još uvijek nije formalno- pravno prepoznat u zakonima u BiH", saopštili su iz  Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Dodaju da su od građanki i građana Bosanskog Grahova čuli da je potrebno što više ovakvih edukacija održati i u manjim sredinama širom BiH, koje su inače suočene sa brojnim problemima.

"Vrijeme je da se progovori o tome, jer je seksualna iznuda potpuno neprihvatljiva, a takve teme su posebno tabu u manjim sredinama i o njima se ćuti, što ne znači da nema takvih dešavanja. Kome da se one obrate u manjim mjestima, kad ni u većim gradovima nemaju podršku kakvu trebaju imati? Žene u manjim sredinama se inače susreću sa brojnim problemima, od nezaposlenosti, nasilja u porodici i tako redom…“, rekla je jedna građanka iz Bosanskog Grahova.

"Sa Dankom Zelić, predsjednicom Udruženja građanki (žena) Grahovo, smo razgovarali o aktuelnim projektima koje realizuju, podršci koje pružaju ženama ovog kraja, rade na boljim uslovima za život, a posebno o važnoj i gorućoj potrebi osnivanja Centra za socijalni rad u Bosanskom Grahovu", dodaje se u saopštenju.

Ulične akcije u okviru ove kampanje su pored Bosanskog Grahova, već održane u Sarajevu, Bijeljini, Banjaluci, Zenici, Modriči i Tuzli.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta "Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije" podržanog od strane CCI-ja i USAID-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije